Spektakel One de Musical rammelt!

Roel Pieters werkte twintig jaar aan het script en de ontwikkeling van One de Musical. Een spektakel is het zeker, maar de voorstelling komt qua script niet verder dan cliches. Er wordt regelmatig geleend van andere musicals, zo zaten we in de zaal elementen te onderscheiden uit Aladin, Aida en zelfs Elisabeth (een nummer over voedsel, is net Melk). Is het zo’n ramp om bij One te belanden? Welnee! Het is een spektakel, met een goede cast. Dat ze niet het materiaal krijgen om echt de shinen, dat kunnen we deze vakmensen niet kwalijk nemen. En eerlijk is eerlijk, vooraf lazen we natuurlijk ook de recensies en onze verwachting was getemperd, maar we hadden een geweldige en vermakelijke avond.  

Foto: Alex Kroon

Wat:One de Musical

Wie: Jeroen Phaff, Nienke Latten, Yoran de Bont en Gina de Laat  

Wanneer: 3 maart 2022 

Waar: Studio’s Aalsmeer 

Het verhaal van One heeft niet veel om het lijf; Koning Cheops (Jeroen Phaff) laat een grote piramide bouwen, maar krijgt last van opstand omdat de arbeiders niets meer te eten hebben door een mislukte graanoogst. Eén van de arbeiders is Amon, waarop de dochter van Cheop Mira verliefd wordt. Mira is echter al het bezit van de Grootvizier van Egypte. Er ontstaat een liefdesdrama waarin doden vallen, waaronder een zelfmoord ala Romeo en Julia.

Waar is het dan misgegaan bij One? De overdaad! Het is niet perse mooi, maar wel indrukwekkend. De kostuums zien eruit alsof ze op mogen voor de Albanese of Azerberjaanse inzending op het songfestival. Wat mij nog helemaal een raadsel is; wat doen beglitterde muizenkoppen opeens in het verhaal? Of waren het kattenkoppen? Het zou kunnen dat ik de clou heb gemist omdat ik afgeleid was door één van de led schermen. Duidelijk is wel dat dag regisseur Bart Doerfler de weg volledig kwijt is. De loopbruggen door de de zaal zijn daarvoor mogelijk een reden. Het ontbreekt volledig aan functionaliteit in deze voorstelling. De kunst van het weglaten? Subtiliteit? Nee, daarvoor gaat men niet. Wat jammer is dat er vooral geïnvesteerd met de flappen van Multimiljonair Marcel van Boekhoorn is in spektakel, maar niet in live muziek. Het idee van “We doen het goed en anders niet” krijgt hierbij een andere betekenis.  

Toch mag het gezegd worden, er zitten soms verrekte mooie nummers in. Ook herin lijkt de musical uit de jaren 90 de inspiratiebron. Wat lekkere powerballads die op de nieuwe CD van Celine Dion niet zouden misstaan. Nienke Latten zingt er een aantal weg, als op de vlucht zijnde en in het nauw gedreven prinses. Hiervoor kwam Latten naar Nederland. Hadden ze haar niet in Scheveningen weer als prinses kunnen casten, want in One krijgt ze niet het materiaal om te kunnen schitteren. Wat ze zong, lag haar soms niet leek het.

Yoran de Bont neemt sinds een week de rol van Amon op zich. Voorheen werd deze gespeeld door Soy Kroon. De Bont heeft een mooie stem en is een lust voor het oog. Hij neemt je mee in het verhaal.  

Tot grote verrassing was Gina de Laat vanavond op als Dr North. Gina was decennia geleden te zien in verschillende musicals en maakt nu haar comeback in deze rol. Ze heeft een geestige timing en leidt het verhaal goed in. De ster van de voorstelling is Jeroen Phaff, hij maakt indruk de nummers die hij zingt. Phaff nam de rol na een week over van Edwin Jonker, die de productie verliet voor de première. Grootvizier werd gespeeld door Jasper Kerkhof, dit personage deed denken aan Jafar uit Aladdin. Hij zet het slechte personage neer met verve, maar schiet vocaal soms tekort.  

Foto: Alex Kroon

Wie niet tekort schieten zijn het ensemble, want die werken zich uit de naad voor anderhalve man en een paardenkop. De zaal was mager bezet, dit is nu landelijk een probleem. Men weet de weg naar het theater nog niet goed te vinden. Het ensemble staat vol talent en ze zijn veel op. De choreografie is uiteraard overdadig, maar wel goed neergezet. Wat schetst de verbazing; regisseur Bart Doerfler werkte jaren voor Holiday on Ice en weet dus prima hoe je een mooi plaatje neerzet. Hulde aan het ensemble en de stuntmannen, ze staan er de hele avond en zijn het absolute pluspunt van de voorstelling.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s