Ondanks keukenprinses Maike Boerdam, kookt Soof de musical over

Soof de serie en Soof de film waren een succes. De slonzige Soof, de drukke huisvrouw die geweldig kan koken. Haar droom, een eigen restaurant komt uit, zakelijk is ze minder onderlegd, als dat maar goed gaat! Nu speelt de musical ook, een succes creatief of commercieel? Theater Review ging op pad en zag de Amsterdamse première.

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker
Wat: Soof de Musical
Wie: Maike Boerdam, Winston Post, Noël van Santen en Julia Nauta.
Wanneer: 28 februari 2018
Waar: De Westergasfabriek, Amsterdam

Door: Robin Streppel

Na de Tweeling zet Cook a Dream producties wederom een grootse productie neer. Een vernieuwing op het gebied van theater. Soof leent zich voor theater. De herkenbaarheid en het succes van de film zouden ook moeten leiden tot een succes in het theater. Vorig jaar waren de “proefvoorstellingen” veelbelovend. Helaas lossen ze mijn verwachtingen niet in.

Het ontwikkelen van een script is niet gemakkelijk. Dat blijkt; Soof start in hectiek en blijft in hectiek en kookt daarin over. Dieperliggende lagen worden onvoldoende uitgewerkt. Zo blijft de moeder van Soof een oude dolle Mina, maar krijgt de moeder- en dochterband geen verdieping. Het huwelijk van Soof loopt op de klippen doordat ze succes krijgt en een affaire met de presentator van haar kookprogramma en gladde jongen Winston Post (voormalig soapacteur).

Maike Boerdam is een ster

Maike Boerdam is een internationale musicalartieste. Ze speelde Elisabeth in de gelijknamige musical in Duitsland. In Nederland speelde ze voornamelijk bijrollen in Into The Woods, Sunset Boulevard, Hartsvrienden en Mary Poppins. De producent neemt een risico om een relatief onbekende actrice te casten voor zo’n titelrol als Soof. Boerdam, liet in andere rollen voornamelijk musicalzang horen, waarvoor haar scherpe stem zich perfect leent. In Soof is de muziek van Ed Struijlaart en Peter Slager. Het lijkt eenvoudig, maar is zeer ritmisch. Boerdam krijgt geen uitpaknummers waarin ze kan belten, maar krijgt een mooi ingetogen solonummer. De muziek van Slager is inventief gecombineerd met potten en pannen waarop de cast slaat. De opening met ronddraaiend podium en gehele cast is pakkend! Geen standaard musicalmuziek, eerder singer-songwriter achtig. “Achter de horizon” is hier een voorbeeld van!

Passend bij het normale van Soof, zo uit het leven gegrepen, de hectiek van een dertiger. Gezin, carrière en persoonlijke ontwikkeling, hoe combineer je dat? Roos Schlikker en Erris van Ginkel schreven een herkenbaar script met her en der een theatrale uitschieter waaronder het blowjobnummer. Er wordt uitgepakt op het gebied van decor, muziek en vormgeving. Toch mis ik een diepere lijn, de twijfels in de relatie tussen Kasper en Sophie. Wat zit er niet goed in hun relatie? Soof is nu een vermakelijk verhaal over relatie, seks, de strijd met of tegen het perfecte plaatje. Soof is leuk, een lekkere maaltijd in een bistro, maar haalt niet het niveau van een sterrenrestaurant.

soof2.jpg
Foto: Roy Beusker

Of Boerdam dan de vrouw is waarmee de vrouwen zich moeten identificeren. Ze is mij toch iets te perfect, te veel “lady” voor Soof. Ze speelt mooi intiem en zingt heerlijk, een vakvrouw! Mooi dat zij deze kans kreeg, want er had ook een niet goed zingende soapster kunnen staan. Die soapster hebben ze gevonden in Winston Post, die zichzelf dus speelt. In de film wordt deze rol gespeeld door Dan Karaty, die het hoofd op hol brengt van Soof. Post is nog steeds een stuk om te zien, zijn rol is niet sympathiek en zijn spel komt geforceerd over. Een zanger is hij allerminst. Datzelfde geldt voor Noël van Santen, die in de rol van Kasper een perfecte komische timing heeft en prima past bij Soof. Hij speelt prettig en tilt deze voorstelling op dat vlak naar een hoger niveau.

Sterke bijrollen

Geen romantische komedie zonder fijne bijrollen, die net iets verder kunnen gaan dan de hoofdrollen. Tirza de Boer speelt de bekakte buurvrouw Eefje, die zich graag beter voelt dan Soof. Als zij zich laat gaan in het nummer “ A Blowjob a day” heeft zij de lachers op haar hand. Dat zelfde geldt voor Charlene Sancho, die de norse Mildred gestalte geeft. Julia Nauta laat als dochter van Soof  zien dat ze een belofte voor de toekomst is. In de workshopvoorstellingen speelde Henriëtte Tol de rol van de moeder van Soof, zij was niet beschikbaar voor deze tournee. Normaal wordt de rol gespeeld door Juul Vrijdag, bij deze Amsterdamse première speelde Ottolien van Boeschoten de rol van Hansje. Hoewel ze grote schoenen van Van Tol moet vullen, doet zij dit met plezier. Toch blijft ze de dolle Mina van vroeger, die graag haar kleinkinderen verwent. Ik mis in het spel met Soof toewijding in het moederschap, dit komt mogelijk door het script?

Diepe duik
Wat is nou de boodschap die de voorstelling wil overbrengen? Ga je voor eigen geluk zoals Soof doet? Zeg je je baan op, spring je in het diepe? Producent Ulrike Buerger-Bruijs neemt een diepe duik met dit product. Samen met co-producenten, RTL Live Entertainment, Parkstad Theater Limburg, Luxor Theater Rotterdam en Chassé Theater Breda. Ze steken hun nek uit. Boerdam is ook absoluut een reden om een bezoek aan de “Kook Soof” te brengen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s