De Reisopera zorgt voor een streling van het oor met “Bruid te Koop”

De Reisopera staat elk jaar wel op de planning. Na een prachtige “A Little Night Music” en een mooi concert van de musical “Wonderful Town” brengen zij nu weer een echte opera; “Bruid te Koop.” Leatitia Gerards zingt de hoofdrol, Marchenka. De Opera is vanuit drie bedrijven teruggebracht tot twee aktes. De Opera stamt uit 1870 en is het meesterwerk van Bedrich Smetana, die leefde tussen 1824 en 1884. Er wordt een echte klassieker gebracht in een eigentijds jasje.

Foto: Marco Borggreve

Wat: Bruid te Koop
Wie: Leatitia Gerards, Francis van Broekhuizen, Mark Omvlee en Denzil Delaere
Wanneer: 21-04-2022
Waar: Theater Orpheus, Apeldoorn
Door: Robin Streppel

Het verhaal.
Het verhaal kan bijna niet eenvoudiger. Het meisje Marshenka heeft verkering met de arme, maar knappe Jenik. Plotseling staat de oude huwelijksmakelaar Micha Kezal bij haar ouders voor de deur. Hij duwt ze een bijna vergeten contract onder de neus. In dit contract belooft de vader van Marshenka in ruil voor een grote lening zijn dochter als bruid aan de zoon van Micha. Als vader Kruschina dit contract breekt, zal hij de lening volledig terug moeten betalen. Zal Marsheka dit accepteren? 

De Nederlandse bewerking door Anne Lichthart is eigentijds in vormgeving, in taal is het soms wat plat en veel seks. Wat lastiger is, dat is de klassieke en wat oubollige muziek, die contrasteert met de moderne vormgeving van het decor (Gart McCann). Niet gek dat de muziek ouderwets aanvoelt, want het stamt uit de 18e eeuw. De regie van John Yost wordt vanuit dit materiaal vormgegeven. De groepsscènes met het gehele ensemble staan als een huis en het geluid is dan ook indrukwekkend.

Al eerder schreef ik over de grote trots op dit moment; Leatitia Gerards in de rol van Marshenka. Ze klinkt als een klok en wat is ze mooi aanwezig op het toneel. Het grote publiek leerde haar onlangs kennen in “Wie is de Mol?”, maar ze is een operaster! Ze zal binnenkort ook in “Loo”te zien zijn, de eerste productie van Theater Orpheus. Wij zullen daar ook zeker weer over schrijven.

Wie ook opviel was Hanne Roos in de kleine rol van Esmeralda, de femme fatale van het stuk. Zij stond te vlammen, prachtig! Voor wie ik ook kwam kijken was de hysterische Sopraan Francis van Broekhuizen, helaas te zien in de tweede acte als boze schoonmoeder Hata, met haar spel geeft ze het publiek plezier.

Foto: Marco Borggreve

Het ensemble bestaande uit het koor “Consensus Vocalis” maakt indruk. Net zo indrukwekkend was de volle orkestbak wat ik al jaren niet meer zag kan dus nog wel. De Reisopera werkt altijd samen met het Phion orkest en zij klinken als een klok. Alleen al hierom wil je naar dit gezelschap, vakmanschap en een streling voor je oor.

Bruid te koop is op tournee door het gehele land en speelt haar laatste voorstelling 12 mei in Breda.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s