Hij gelooft in mij, brengt Hazes dichtbij  

Enkele jaren geleden ging Hij Gelooft in Mij in première in het Amsterdamse DeLaMar en stond daar ruim twee jaar. Het was een groot succes, niet gek dus dat Stage Entertainment deze musical terugbrengt. Wederom geeft Martijn Fischer gestalte aan volkszanger Andre Hazes. De rol waarmee hij doorbrak, die ook aan hem blijft kleven. De grootste vraag, is Hij Gelooft in Mij nog net zo in trek?

Foto: Joris van Bennekom

Wat: Hij Gelooft in Mij  
Wie: Martijn Fischer, Roosmarijn Luyten, Annick Boer, Rutger de Bekker, Dick Cohen en Dorien van Gent 
Wanneer: 2 maart 2022 
Waar: Theater Orpheus, Apeldoorn  
Door: Robin Streppel

De voorstelling start met het beeld van de Amsterdam Arena, waar Andre Hazes een groots afscheid had. Het ensemble zingt en al snel is Rachel Hazes te zien. Ze moet het vanaf dat moment alleen doen. We gaan vervolgens terug in de tijd. Ze ontmoeten elkaar, ondanks het verschil in leeftijd bleven ze bij elkaar tot zijn dood. André zou nog een concert geven, maar zijn gehoor ging achter uit. Naast moeder van twee kinderen, vrouw heeft Rachel zakelijk instinkt. Ze behartigt de belangen van haar man die steeds verder aftakelt, drinkt en agressief is. Tot de dag dat hij dood neervalt. Daarna zal ze zijn nalatenschap voortzetten, maar dat is niet in deze voorstelling te zien. Deze voorstelling is wel één van de Hazesmonumenten na de dood van de volkszanger.  

Martijn Fischer kruipt weer in de huid van Hazes, in deze rol zingt hij “Ik leef mijn leven zoals ik dat wil” en “Laat mij toch met rust.” Eigenzinnigheid symboliseren deze nummers, want dat was Hazes zeker. Deze rol is Fischer op het lijf geschreven en hij brengt de nationale held tot leven. Roosmarijn Luyten speelt de sterren van de hemel als Rachel Hazes en is de “doorbraak” van de voorstelling. Ze is pittig als het moet, maar kwetsbaar als het kan. Luyten timmert al wat jaren aan de weg, maar speelt nu voor het eerst een first-cast hoofdrol. Ze staat haar vrouwtje in deze rol.  

De regie van Ruut Weissman is net als tien jaar geleden sterk, er is veel gebruik gemaakt van ensemble en een draaiend decor. Hij Gelooft in Mij moet het hebben van de emotie en sterk spel, niet van de trucjes en grootheid in decor en kostuums. Frank Ketelaar (script) kreeg destijds dan ook de opdracht om een verhaal te schrijven wat de mens zou raken. Joop van den Ende wilde absoluut geen meezing festijn, dat is gelukt je leeft mee met de personages. Het is herkenbaar, soms volks en voor een breed publiek.  

In de vorige versie was ik helemaal weg van de ouders van Rachel. Jan en Friedel van Galen, heerlijke personages met de lachers op de hand. In deze versie zijn ze minder karikaturaal neergezet door Rutger de Bekker en Annick Boer. Hierdoor zie je wel de pochterige Jan, maar een meer zorgzame Friedel. Annick Boer laat je weg zwijmelen met haar “Droomland”en geeft een andere visie op de rol. Wie opvalt is Dorien van Gent als Conny, de vriendin van Rachel. Ze weet met haar Rotterdamse humor de zaal te laten lachen en haar solo maakt indruk. Dick Cohen speelt de vader van André en andere bijrollen, het blijft een feest om hem aan het werk te zien.  

Foto: Joris van Bennekom

Stage Entertainment heeft met Hij Gelooft in Mij een titel teruggebracht die aanspreekt. Helaas was de zaal maar voor 40% gevuld, wat mogelijk komt doordat de mensen de gang naar het theater nog niet weten te vinden. Hij Gelooft in Mij is puur en neemt je mee door het repertoire van Hazes, toch staan de mensen centraal, zij maken het verhaal. Het stuk blijft sterk, toch maakte het op mij minder indruk van 10 jaar geleden.  

Hij Gelooft in Mij is te zien door het hele land.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s