Come From Away neemt een vlucht

oen MediaLane aankondigde dat Come From Away naar Nederland kwam, leek musicalminnend Nederland uit hun dak te gaan. Toch had ik nog niet eerder van de titel gehoord. Toen ik het castalbum echter luisterde, was de euforie direct duidelijk. Prachtige muziek van Irene Sankoff en David Hein, waanzinnig geschreven en het script neemt je mee! Come From Away laat je opstijgen, ondanks dat de passagiers op de grond blijven, met hun geaarde en pure personages.

Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Wat: Come From Away
Wie: Willemijn Verkaik, Marleen van der Loo, Rosalie de Jong en Joanne Telesford
Wanneer: 21 mei 2022
Waar: Orpheus, Apeldoorn
Door: Robin Streppel

Naar het eiland
Op 10 september 2011 (10 jaar na dato) reizen Irene Sankoff en David Hein af naar Gander, een klein stadje op het Canadese Newfoundland. Ze gaan in gesprek met de inwoners en reizigers die tien jaar daarvoor strandden na de aanslagen in Amerika. De verhalen van deze groep mensen werden gebruikt voor het script. De musical werd een artistiek succes met vele awards, waaronder zeven Tony nominaties. Het mooie van Come From Away is dat je een verhaal ziet van echte mensen, die eerst geen idee hebben wat er in NYC gebeurd is, maar vooral naar huis willen. En zich steeds bewuster worden over waar ze in terecht zijn gekomen. Ver van huis worden ze vol liefde opgevangen door de inwoners van het eiland.

Castleden op hun plek
Eén van die inwoners is Beulah Davis, die de lead neemt. Vol ziel en zaligheid probeert ze de passagiers zo goed mogelijk op te vangen op de dagen dat ze op het eiland zijn. Marleen van der Loo speelt deze rol geweldig, met een fijne timing. Ze valt op in deze ensemblemusical en is perfect gecast. Dat geldt voor de gehele cast die volledig in harmonie is met elkaar. Vanavond was de volledige first cast op, waarbij zeker benoemd mag worden dat er altijd standby’s zijn die de gehele tournee mee zijn om de rol over te nemen.

Mooie personages
Aandoenlijk zijn Ad Knippels en Rosalie de Jong als Nick en Diane, die elkaar ontmoeten in Gander. Ze draaien eerst om elkaar heen, maar vinden elkaar als liefde. Joanne Telesford ontroert met haar mooie gospelstem als Hannah, de moeder van een brandweerman uit New York. Hoe is het met haar zoon? Als ze niets hoort van het thuisfront breekt haar hart. Joanne zet zo’n mooie rol neer en het is altijd geweldig om naar haar te kijken! Het gaystelletje, met beiden de naam Kevin, heeft een komische noot in deze voorstelling. Frank van Hengel en Steven Roox hebben chemie met elkaar en spelen hun rollen overtuigend.

Willemijn Verkaik een keer niet als zangkanon
Willemijn Verkaik staat volledig in dienst van dit stuk. De internationale ster speelt een mooie rol, met slechts 1 solonummer. Ze zingt dit waanzinnig, maar ze speelt vooral en wekt haar personage tot leven. Een keer niet als zangkanon, maar ze heeft een puur personage gemaakt van pilote Beverley Bass. Een kant die we nog niet eerder van Verkaik zagen. Ze werd niet voor niets beloond met een Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical.

Willemijn Verkaik. Foto: Roy Beusker en Annemieke van der Togt

De vormgeving van Come From Away is met een houten decor, kisten symboliseren alles een vliegtuig, bus, zeer minimalistisch, maar doeltreffend. Ook is de liveband goed weergegeven in het decor. Meer heeft deze voorstelling niet nodig. Mooi werk van Roos Veenkamp als decorontwerper. Antoine Uitdehaag en Daan Wijnands zijn verantwoordelijk voor de regie en choreografie en staging. Alles loopt zo goed in elkaar over, hiermee bewijzen zij echte vakmannen te zijn.

Iris van den Ende nam een risico met deze onbekende titel. Corona gooide ook roet in het eten en deze productie is creatief een groot succes! Graag moedigen we MediaLane aan om meer van deze prachtige producties te brengen, blijf je nek uitsteken.

Come From Away neemt een vlucht! 6 juni spelen ze de laatste voorstelling in Heerlen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s