Lelies is een pareltje

Soms zijn er van die voorstellingen waarover je alleen positieve verhalen hoort. Lelies is er zo’n een. Deze Vlaamse productie van Allard Blom (script) en Sam Verhoeven (muziek) was in het Fakkeltheater in Antwerpen en het M-Lab in Amsterdam een succes. Nu brengt NDM producties deze mooie kleinschalige productie in het Zonnehuis en binnenkort in Oosterhout, alsnog kreeg ik de kans om Lelies te zien. Door Corona werd de voorstelling meerdere keren verzet, maar nu was het eindelijk zover!

Foto: Erik Kicken

Wat: Lelies
Wie: Niels de Mossenau, David Roelofs en Albert-Jan Verhees
Wanneer: 29 april 2022
Waar: Zonnehuis Amsterdam
Door: Robin Streppel

Het verhaal:
Bisschop Jean Bilodeau wordt in 1952 in de gevangenis ontboden, om de laatste biecht van een gevangene af te nemen. Tot diens grote verbazing, blijkt de gevangene Simon Doucet te zijn, een oude kennis van de bisschop. Doucet heeft samen met de andere gevangene een toneelstuk voor de bisschop voorbereid, dat het verhaal van hun gezamenlijk verleden vertelt, en dat door de bisschop werd verdrongen.

Lelies is een musical met diepgang en je moet bij de les blijven. Simon kijkt terug in de tijd naar zijn jongere ik. Heel mooi hoe dit in het script is verweven. De muziek van Sam Verhoeven heeft iets magisch en verschillende stijlen van bombastisch (nummers oude Simon, finale) tot vileine jazz achtige nummers van de gravin. 

De cast bestaat enkel uit heren, die ook de vrouwenrollen spelen. Allen zetten ze hun rol overtuigend neer. In de cast is een mooie kruisbestuiving tussen professionals en goede amateurs te zien. 

Niels de Mossenau speelt de oude Simon krachtig en zingt de stevige songs prachtig. De pauze finale “Uit de mist” bezorgd kippenvel. Henk van der Gugten valt op in de rol van Gravin. Hij laveert door de tekst en heeft een goede tekstbehandeling. 

Wie mijn hart steelden, waren Albert-Jan Verhees (Simon) en Phillip Janssen, die met elkaar een onmogelijke liefde neerzetten.  Inclusief een naaktscène, iets dat we weinig zien in musicals. Het nummer “Ik heb je lief” komt meerdere keren in Lelies terug, maar door dit stil gezongen maakt het grote indruk.

De overige acteurs verdienen zeker een eervolle vermelding: David Roelofs (Bisschop), Gregory Langen (Jean) met indrukwekkende solo , Lennard Borgo, Hanno van der Loo en Bas Mastboom in verschillende rollen. Ook de samenzang en het orkest onder leiding van Robert Stoop klonk als een klok.

De grote sterren zijn voor mij het creatieve team Allard Blom en Sam Verhoeven. Na deze voorstelling ontdekte ik de CD en wat is die mooi. In deze Amsterdamse versie miste ik wel wat vaart, dat is het enige. Bewondering ook voor Niels de Mossenau, die naast zijn hoofdrol ook de regie op zich nam en producent is. Deze productie is het eerste wapenfeit van NDM producties, op naar de volgende creatieve projecten.

Lelies is een indrukwekkende parel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s