Titanic vaart uit met talent

De Titanic, wie kent het waargebeurde verhaal niet? De film uit de 90’s met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet liet menigeen weg zwijmelen. De musical volgde, met 800 voorstellingen op Broadway en 5 Tony Awards was het een groot succes. De musical kwam in 2001 al naar Nederland. Twintig jaar later brengt De Graaf en Cornelissen producties Titanic opnieuw. Als liefhebber van bombastische muziek keek ik er naar uit deze voorstelling te zien!

Foto: Roy Beusker

Wat: Titanic de Musical
Wie: Wieneke Remmers, René van Kooten, Mariska van Kolck, Richard Spijkers en vele anderen
Wanneer: 17 april 2022
Waar: Het Amphion in Doetinchem
Door: Robin Streppel

Titanic werd in de jaren negentig geschreven Peter Stone (script) en Maury Yeston (muziek en liedteksten), er is gekozen voor een mozaïekconcept met verschillende verhalen door elkaar heen, wat maakt dat het lastig is om echt mee te leven met de personages. Het verhaal behoeft eigenlijk geen uitleg, maar toch even in een notendop: De Titanic verliet op 10 april 1912 voor het eerst de haven van Southampton met als doel de oversteek te maken naar New York. De 1301 passagiers en 941 bemanningsleden zullen dit niet halen, want na een aanvaring met een ijsberg zinkt het schip. Door onvoldoende reddingsboten kwam het overgrote deel van bemanning en passagiers om het leven.

Foto: Roy Beursker

De eerste acte bestaat voornamelijk uit het voorstellen van de karakers. Waar vooral de bombastische en lange ouverture voor wordt gebruikt. Vocaal staat Titanic als een huis, dat is direct duidelijk! René van Kooten speelt voor zijn doen de bescheiden rol van Thomas Andrews, de ontwerper van de boot, maar maakt ook direct indruk met zijn prachtige stem en charisma. Wie de lachers op de hand heeft als Alice Beane, is Wieneke Remmers. Alice is tweedeklaspassagier, maar droomt van een leven als first class. Ze brengt luchtigheid in dit drama. Ze valt op in de cast en het is jammer dat zij geen nominatie heeft gekregen voor deze rol voor de Musical Awards.

Titanic kent geen hoofdrollen, want het is een ensemblemusical. Het is ook een titel die veelvuldig door amateurgezelschappen is opgevoerd. Je wordt in 2,5 uur meegenomen in de verhalen, de emoties en verlangens van de passagiers en bemanningsleden. Ze weten niet dat ze op de ijsberg afvaren, hier komt ook de kapitein te laat achter. Richard Spijkers kruipt in deze rol en wat is het goed hem weer in een grote musical te zien. Hij heeft een mooi overwicht, maar kan de Titanic niet keren als kapitein. Zijn samenspel met Rolf Koster (Charles Lightoller, eigenaar van de Titanic) en van Kooten is sterk, net als er samen wordt gezongen door dit drietal.

In de tweede acte weet men dat het schip gaat zinken, vrouwen en kinderen mogen de boot af. Dit brengt verschillende personages in het dilemma, verlaat je je partner of sterf je samen? Wie dit prachtig spelen zijn Mariska van Kolck en Han Oldings, die als ouder echtpaar ervoor kiezen om samen op de Titanic onder te gaan. Wie ook opvallen zijn Linda Verstraten (Kate MCGowan), Martijn Vogel (Wallace Hartley) en David van den Tempel (Harold Bride), deze boot zit boordevol talent!

Mariska van Kolck en Han Oldings. Foto: Roy Beusker

Titanic is een vocale explosie, maar toch weet het stuk mij niet helemaal te pakken. Mogelijk heeft dit te maken met de hoeveelheid aan verhaallijnen en ook soms het wat gedateerde materiaal. Deze musical stond al langere tijd op mijn must see lijstje, want het castalbum is geweldig. De regie van Paul van Ewijk is prima, maar één met veel overgangen. Hierdoor mis ik mijn focus in het stuk. Het decor van Eric van der Palen met een grote trap dat het dek voorstelt is multifunctioneel. Toch voelt het wat steriel aan en mis ik de glamour die ik wel terugzie in de kostuums van Arno Bremers.  Mogelijk is het decor in combinatie met de vele personages in het script iets wat niet lekker werkt.

De Titanic vaart echter uit vol met talent en daar moet je zeker voor komen kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s