The Great Wonder, Pepijn Gunneweg zorgt voor grote verwondering!

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Theaterbloed is daarin het ergste soort. En gelukkig voor ons is dat Pepijn Gunneweg niet bespaard gebleven: na zes jaar weggeweest te zijn uit het theater is het tijd voor een nieuw magisch hoofdstuk.

320080-Pepijn Gunneweg - The Great Wonder (c) Corne van der Stelt-c7e8e2-large-1560941814
Foto: Corne van der Stelt

 

Wat: The Great Wonder
Wie: Pepijn Gunneweg, Nienke Caljouw, Arno Bakker, Rombout Stoffers & Daniel van der Duim
Wanneer: 6 maart 2020
Waar: Theater Orpheus
Door: Romy van der Kolk

De verwondering begint direct als de zaal betreden wordt; er wacht een decor wat thuishoort op een Boheemse Carnaval. De spelers zijn druk bezig met het treffen van de (komische) laatste voorbereidingen, voor dat de show kan aanvangen. De interactie met personen uit het publiek zorgt hierbij nog voor wat zenuwachtige en ongemakkelijke lachjes.

Wat volgt is een show die van de ene na de andere verbazing brengt; van groteske, humoristische shownummers die met gemak de vierde wand doorbreken gaan tot prachtig kleine innemende stukken die emotioneel raken. De afwisselingen tussen deze nummers is in perfecte afstemming, wat een heel spectrum aan emoties opwekt bij het publiek.

Pepijn is terug van eigenlijk nooit weggeweest. Clowneske goocheltrucs, hij beheerst ze nog steeds als geen ander. De kracht om moeilijke acrobatische stunts er uit te laten zien alsof een kind de was kan doen is aan hem nog steeds besteed. Het is een verademing om iemand aan het werk te zien die zijn vak zo goed verstaat. Entertainen zit hem in het bloed, ook als een paar rekwisieten hem even lijkt tegen te werken.

Nienke Caljouw heeft een stem om u tegen te zeggen. Haar engelachtige stem vormt een ideale aanvulling op het kleine spel van Pepijn, maar ook de meer burlesque nummers brengt zij met precies de juiste emotie over. Haar tegenspel is komisch en ontroerend tegelijk.

335859-Scenefoto The Great Wonder 2 (c) Sophie Blommers-1ab684-large-1571317134
Foto: Sophie Blommers

Het bandje bestaande uit Nienke, Arno, Rombout & Daniel speelt een dubbelrol; niet alleen zijn zij het begeleidende orkest, maar ook de tegenspelers. Hierdoor ontstaat het idee dat je als publiek niet alleen de show ziet, maar ook een kijkje backstage in het artiestenleven mag nemen. Hun (tegen)spel is precies voldoende, waardoor het nooit overheersend wordt maar eerder memorabel. Je gaat van de karakters houden. Dit maakt het geheel alleen nog maar pakkender en wordt nog eens versterkt door het meer dan functionele decor, wat enkel door lichtspel en een paar extra rekwisieten kan veranderen in een heel andere wereld.

Dit is zoals ik theater wil zien: magisch, meeslepend, ontroerend en lachwekkend. Het geheel werkt en bewerkt je emoties. Helaas is dat iets wat in de huidige theaterwereld, waar makkelijk scoren eerder regel dan uitzondering is, zo vaak ontbreekt. Een avond uit die je niet alleen uit je wereld trekt, maar je ook dankbaar laat wezen dat je hierbij aanwezig hebt mogen zijn.

Toch een laatste noot:

Lieve Pepijn, hoe goed je ook solo bent, hoe fantastisch je medespelers ook zijn en hoe goed de Ashton Brothers het zonder je doen; mijn theaterhart kan niet anders dan zich afvragen wat jullie samen nog voor een theatershows van internationale allure kunnen maken.

‘The Great Wonder’ is nog te zien in theaters tot 20 maart door het hele land te zien, maar iets in mij zegt dat deze voorstelling (terecht) een reprise zal krijgen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s