De Musical Awards 2020, terechte awards en teleurstellende optredens

Het moet het jaarlijkse hoogtepunt zijn voor musicalminnend Nederland, de Musical Awards. De opening wordt verzorgd door niemand minder dan Willemijn Verkaik, Freek Bartels en Vajen van den Bosch. Ze spetteren niet, geen opening van formaat. Ze worden bijgestaan door studenten van de Nederlandse musicalacademies, die nummers uit o.a A Chorus Line, Cats en Miss Saigon zingen. Een rommeltje, jammer. Of dit een voorbode is voor de rest van de avond? Zeker!

Foto: Roy Beusker

Door: Robin Streppel

Helaas werd ik afgemaild één avond van tevoren, want ik zou in de zaal zitten. De galajurk van Emily hing al klaar en ik had voorbereiding getroffen voor een leuk avondje uit. Het persbureau had te veel toezeggingen gedaan, dus mocht Theater Review niet komen. Teleurstelling, dat zeker. Het neemt niet weg dat ik even extra kritisch heb gekeken voor de televisie. En dan start na middelmatige opening autocue-men Frits Sissing, die elk jaar het gala aan elkaar praat. Laat ik het zo zeggen, ik word er niet warm van.

De awards waren dit jaar in opspraak. Stage Entertainment onder leiding van Albert Verlinde had al zijn personeel gevraagd te stemmen op de publieksprijs, waarvoor Stage telefoons regelde voor elke medewerker. Totdat het uitlekte, toen blies onze favoriete roddeltante het feestje af. Anastasia won overigens wel de publieksprijs, maar zonder belfeestje van de  medewerkers van Stage. 

Verder kwam Anastasia er bekaaid vanaf. Grand dame Gerrie van der Klei won zeer terecht voor de beste vrouwelijke bijrol. In Anastasia vond ik haar ook de ster van de show, heerlijk die vrouw. Tessa Sunniva van Tol, mocht optreden met Journeytothe past, ook haar vond ik in de voorstelling erg overtuigend. Het optreden vanavond was dat niet, dit door vreemde schakelingen in het geluid. Geen visitekaartje voor Anastasia. 

Terechte winnaars
Een andere zeer terechte winnares is Renée van Wegberg, wat een prachtige rol vertolkte zij in Fun Home. Prachtig gespeeld en gezongen, mooi ook dat er werd aangekondigd dat deze parel in reprise gaat. Ik ben benieuwd of ze volle zalen krijgen, want vaak weet het grote publiek dit soort voorstellingen niet te vinden. Gaan, gaan, gaan! Dat is mijn advies voor Fun Home. Ze wonnen ook de award voor beste kleine musical zeer terecht!  Zie hier onze review over Fun Home!  Alles klopt aan Fun-Home!

Kinky Boots heb ik nog niet gezien. Kinky Boots gaat over Lola, die graag wil zijn wie hij is. Naidjim Severina (nominatie) spettert niet genoeg, wat jammer. Het ensemble doet dit wel. In Londen blies de voorstelling me weg. Doet deze Nederlandse versie dat ook? Dat gaan we zien later in dit seizoen. 

Zie ik dit nou goed?
Een andere productie van De Graaf en Cornelissen is “Haal het Doek maar op.” Muzikaal zeer sterk met de klassieker “Heel even”, maar te makkelijk
 deze keuze. Vedettes Tony Neef en Mariska van Kolck gaan met vier jonge talenten op schnabbeltoer. Er is vast markt voor deze voorstelling….. Mij kloppen ze geen geld uit de zak. 

Het allerslechtste vond ik de opkomst van Brigitte Heitzer, met als doel haar nieuwe voorstelling “Goodbye Norma Jeanne” te promoten. In een jurk die zo uit de carnavalswinkel leek te komen mocht Brigitte de komende producties aankondigen. Ze moest zelfs nog uitleggen dat zij Marilyn Monroe speelde, een gevalletje zeer overbodig. Brigitte heeft veel in huis, had haar laten zingen! Ze werd vergezeld door 6 musicalmannen die drie danspasjes deden ook zij hebben veel in huis (Hein Gerrits, Ara Halici, Ivo ChundroZjon Zmaal , Jeffrey Stuut en Soy Kroon). Onbegrijpelijk! 

Wat was er dan wel goed?
Simone Kleinsma gaf het eerste voorproefje van “Hello Dolly”, een voorstelling waar we naar uitzien. Na Bette Midler die het oubollige stuk weer leven inblies op Broadway, vind ik Simone zeker onze Nederlandse Bette. Helaas leek het alsof ze haar tekst een keer kwijt was, maar volgens mij komt er een prachtige voorstelling aan. De aankondiging van Paul de Leeuw en Jürgen Rayman, vond ik ook overbodig. Wat is dat toch met die aankondigingen? 

Lazarus was de verrassing, een kwalitatief sterk optreden. Niet musical, maar echt kunst zoals het meesterwerk onder regie van winnaar Ivo ten Hove ook geroemd wordt door de pers. Het trok mij niet, maar door dit optreden wil ik zeker gaan bekijken. Heel bijzonder! 

Tina the Musical. Als ik ergens benieuwd naar ben dan is het deze voorstelling. De rol van Tina Turner schijnt killing te zijn en Nyassa Alberta rockte de stage. Meer benieuwd ben ik nog naar Nurlaila Karim die de rol met haar gaat delen. Helaas moet ik wel bekennen dat vaak dit soort jukebox musicals weinig om het lijf hebben. Een voorstelling die vast gaat lopen als een trein! 

Ik vraag mij af of het niveau zo naar beneden gaat in de loop der jaren. Bekend is wel dat er steeds minder geld gestoken wordt in repetitietijd en goede muzikanten. 15 jaar geleden keek je uit naar dit gala, dat is steeds minder het geval. Ben ik nu zuur omdat mijn uitnodiging was ingetrokken? Nee dat zeker niet, maar het maakte dat ik het wel even goed kon bekijken vanaf beeld. Vaak hoor je dat het live in de zaal heel anders is. Neemt niet weg dat ik het geweldig vind dat kunstwerken zoals Fun Home eens goed in de etalage worden gezet! 

Tot slot nog even de winnaars op een rijtje:  

Vrouwelijke hoofdrol: Renée van Wegberg  (Fun Home)
Mannelijke hoofdrol: Pieter Embrechts  (Lazarus)
Vrouwelijke bijrol: Gerrie van der Klei (ANASTASIA)
Mannelijke bijrol: Dennis Willekens  (Kinky Boots)
Aanstormend talent: Dominique de Bont  (Fun Home)
Beste script/liedteksten/vertaling:Jurrian van Dongen (Kinky Boots)
Beste muziek/arrangementen: Fons Merkies  (Brugklas de Musical)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s