Een exclusieve avond met Pia Douwes!

Pia Douwes staat op het Europese musicalpodium op eenzame hoogte. Ze creëerde de rol van Elisabeth in Wenen en ze speelde op het Londense West End en op Broadway. Haar stem is haar instrument en een groot deel van haar identiteit. Wat als die stem het af laat weten? Wie is Pia Douwes zonder haar stem? Daar kwam het publiek in de Edesche Concertzaal achter. Douwes vertelt in de opening dat deze concerten gepland stonden, met louter repertoire van de vedette zelf. Nu haar stem weg is, kiest ze met haar pianist Bernd van den Bos voor een andere invulling. Pia vertelt over haar afgelopen jaren, zonder dat ze zingt. Haar proces, puur zoals het is. “Ik neem u middenin deze zware periode mee. Vaak worden dit soort verhalen achteraf verteld. Juist door dit te doen hoop ik anderen te inspireren” aldus Pia.   
pia avond
Foto: Instagram Pia Douwes
Wat: Een exclusieve avond met Pia Douwes
Wie: Pia Douwes, Bernd van den Bos en Pippi Lotte Maessen.
Wanneer: 10 januari 2020
Waar: De Edesche Concertzaal
Door: Robin Streppel
Dat het een andere avond zal worden dan we van haar gewend zijn wordt duidelijk. Douwes opent met een beeld uit Elisabeth in Concert uit de documentaire “Mijn leven is van mij.” De docu die ze filmde tijdens een tijd in het buitenland. Douwes was net ZZP-er geworden, nadat Stage Entertainment de contracten ontbond met hun sterren, inkomen was altijd vanzelfsprekend. Na jaren stond Pia er alleen voor, ook de mantelzorg voor haar ouders werd zwaarder. Pia kreeg tijdens het filmen van deze docu een burn-out. Een heftig proces, deze avond in Ede vertelt ze hier open over. Deze bun-out komt ze te boven, maar was ze echt hersteld?
Totdat aan het eind van de tournee van The Addams Family haar vader overlijdt. Pia vermant zich en vertelt openhartig “Wat was ik altijd blij dat mijn ouders zo lang bij mij mochten blijven. Mijn vader is 90 geworden. Toch was ik enorm verdrietig en deed het heel veel met mij.” Het harde werken eist zijn tol, Pia zegt voor het eerst in haar leven concerten af. Het gaat niet goed met haar, bijkomende overgangsklachten maken dit niet beter. Haar stem raakt op en ze kan niet meer zingen zoals ze kon zingen.
Nog één keer Elisabeth
Pia neemt rust, maar voelt ook de druk. Ze wil spelen, daarnaast staan er concerten gepland in Wenen. Niet zo maar concerten, Elisabeth in Concert op Schönbrunn. Pia is vastbesloten, die concerten wil ze doen, al is haar stem minder goed en sterk. Met veel hulp en wilskracht, staat ze op het podium in juni 2019. In de stad waar ze haar paraderol creëerde, sluit ze het boek van Elisabeth voorlopig. Douwes vertelt: “Door de concerten heb ik me heen gevochten, maar ik vond dat ik daar moest staan. Elisabeth is mij dierbaar. Ik ben ermee begonnen in Wenen en sluit het nu af. Ik verwacht niet dat ik nog een keer Elisabeth zal spelen. Maar je weet het nooit.”
Kwetsbaar
Vanavond zingt Pia geen noot. Ze vertelt en draagt voor onder andere uit haar eigen boek “Augen Blick aus dem barock.” Thema’s als verveling, haar jeugd en koestering van talent komen voorbij. Pia gaat met publiek in gesprek. “Wie iets nog meer niet kan wat hij of zij heel graag deed.” Verhalen uit de zaal volgen. Het publiek noemt Pia moedig en kwetsbaar, dit ook naar aanleiding van de documentaire van Emma Westerman. Deze avond geeft een kijkje in de ziel van Pia. In eerdere solovoorstellingen bleef zij meer op afstand. Vanavond mag het publiek dichtbij komen.
Talenten
Lokaal talent Pippi-Lotte Maessen mocht vanavond live werken met Pia. Ze zong nummers die voor Pia grote betekenis hebben. “Denk aan Mamma” uit Cabaret en ze waagt zich als eerst aan “Mijn leven is van mij.” Pia werkt aan het nummer en brengt talent duidelijk verder. Pipp-Lotte won twee keer een Amateur Musical Award, waaronder de Pia Douwes special talent award. Erg leuk om te zien dat Pia de winnares terug vraagt om mee te doen op deze bijzondere avond. Jong talent Jelte van der Horst werkte met Pia aan “Stars” uit Les Miserables.
Deze avond verraste. Pia zong geen noot, maar ik hing aan haar lippen. Het was heel persoonlijk en muzikale omlijsting door Bernd van den Bos was ook de moeite waard. We hopen natuurlijk dat Pia spoedig weer op het toneel staat. Zoals ze afsluit “Het ligt nog open.” Pia deelt dit proces midden in deze kwetsbare periode.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s