Anastasia brengt grandeur terug in Scheveningen

De mythe van de tsjaarendochter Anastasia bestaat al eeuwenlang. Boeken, documentaires en een animatiefilm verschenen. Op de film werd ook deze musical gebaseerd. Stage Entertainment produceert deze show wereldwijd en zet hiermee een waanzinnige productie neer, die de grandeur van een Elisabeth en The Phantom terug brengt in het Scheveningen Circustheater.
anastasia
Foto: Annemieke van der Togt
Wat: Anastasia
Wie: Tessa Sunniva van Tol, Gerrie van der Klei, Milan van Waardenburg, Ad Knippels en Melise de Winter.
Wanneer: 21 december, avond
Waar: Afas Circustheater, Den Haag
Door: Robin Streppel
De opening neemt je direct mee naar Sint Petersburg, waar de Romanovs regeren. De fatale avond waarin de familie werd uitgemoord wordt in een choreografie weergegeven. Traumatisch moet het zijn geweest voor de kleine Anya, die overleeft. Groots, zo is deze voorstelling te noemen. Parijs en Sint Petersburg op grote projecties in het decor. Waanzinnig!
De cast heeft geen zwakke schakel. Tessa Sunniva van Tol heeft alles in huis om een goede Anastasia te zijn. Haar stem is helder, klassiek en een mooie belt. Ze neemt je mee door haar spel. Ze heeft een mooie chemie met Milan van Waarde nburg, die een steady Dimitri neerzet. Als enige is hij niet genomineerd voor een Musical Award. Dat terwijl hij goed speelt, zeker als duo met Ad Knippels die te zien is in de rol van Vlad. Knippels heeft de lachers op zijn hand. In de reis naar Parijs doet hij voor de nodige opschudding zorgen. Daar ontmoet Vlad zijn oude liefde Lilly, die huishoudster is bij de Keizerin moeder. Vanavond gespeeld door Melise de Winter, die de rol nog niet zo vaak gespeeld heeft. Hierdoor mist ze wat timings- dingen, er zit meer in deze rol.
Dan komen we bij de Grande Dame van de musical, Gerrie van der Klei. In de eerste acte is ze kort op als Keizerin moeder. Ik zei nog in de pauze, dat ik vond dat ze voor haar nominatie wel wat meer mocht laten zien. Dat deed ze in de tweede acte, als ze Anya ontmoet. Voor haar het  zoveelste meisje dat beweert Anastasia te zijn. Vilein, vol synisme en een geweldige timing, deze rol past haar perfect.
anastasia_8
Foto: Annemieke van der Togt
De slechterik Gleb wordt gespeeld door Rene van Kooten. Geen grote rol zoals we van hem gewend zijn, maar wel een sterke man die door zijn familiegeschiedenis tot waanzin wordt gedreven.
Het totaalbeeld van Anastasia klopt. Het is genieten van decor, kostuums tot dans. Is het wat teveel? Tja, dat ook. Maar ik hou ervan die keizerlijke pracht en praal! Het verhaal heeft niet zoveel diepgang, al is het voor een sprookjesverhaal bruut. Een familie die wordt uitgemoord, slechts een telg overleeft. Een mythe, maar bestond Anastasia echt? Ook deze avond kreeg ik daar geen antwoord op.
anastasia_5
Foto: Annemieke van der Togt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s