Showponies 2, wederom een schot in de roos voor Klaasen!

Al jarenlang volg ik Alex Klaasen, een vakman die altijd kwaliteit levert. In welke rol of productie ik hem zag hij verrast mij altijd! Met Showponies poogde hij de revue terug te laten keren in Nederlandse theater. Revue, een term die jarenlang een stoffig imago had, is nu helemaal hip. Dat komt door de aanpak van Klaasen en zijn creatieve team. Showponies verraste en zat in no time volledig vol! Alex Klaasen maakte een revue van nu met een boodschap. Een inclusieve samenleving, waarin je mag zijn wie je wilt zijn. Alex Klaasen zet deze lijn voort met zijn Showponies 2.

 

showponies2
© Tom Sebus

Wat: Showponies 2
Wie: Alex Klaasen, Freek Bartels, Daniel Cornelissen, Jip Smit, Roman Brasser en Desi van Doeveren
Wanneer: 7 november 2019
Waar: Stadsschouwburg Arnhem
Door: Robin Streppel

De voorstelling start intiem. Klaasen op het toneel, hij brengt persoonlijke anekdotes over zijn coming out. Kwetsbaar, bovendien laat het relevantie zien. Als Klaasen later in dit programma vertelt dat hij vaak te horen kreeg dat Showponies door sommige bezoekers als “leuk ik heb gelachen, maar het was te gay” werd ervaren, schakelde mijn gedachte direct terug naar de eerste scene. Juist relevant! Showponies is te vergelijken met een Gaypride, dit moet gezien worden. Het laat de worsteling van jongens en meiden zien om uit de kast te komen. Dit wordt nog meer duidelijk als Klaasen een brief voorleest van een jonge toeschouwer die met zijn familie bij de voorstelling was. Na de voorstelling kwam hij uit de kast.

Het klinkt zwaar, maar dat is Showponies allerminst. Het is luchtig en heerlijk over de top! Als Alex een docent speelt die een “Homoooo” uitnodigt in een klas vol kinderen en allerlei vragen stelt die zijn gebaseerd op vooroordelen, wordt humor en inclusie bij elkaar gebracht! Fantastisch, alles met een vette knipoog. Dit zelfde gebeurt met het nummer met voltallig ensemble die allen een LHBTQI persoon voorstellen. Of als Klaasen als Hommelkoningin een enorme powerballad zingt over Hommels en discriminatie. Creatief. Hulde ook voor het ensemble bestaande uit Freek Bartels, Daniel Cornelissen, Jip Smit, Desi van Doeveren, Cripta Scheepers, Kiefer Zwart, Stef van Gelder en Roman Brasser. Wat een talent staat er op het podium, de zang en choreografie is strak, energiek en echt een belevenis. Bijvoorbeeld de pauzefinale waarin er met grote vlaggen gezwaaid wordt en je als publiek met een duidelijke boodschap naar je drankje wordt gestuurd.

© Tom Sebus 2019
Klaasen temidden van het ensemble aan het laatste avondmaal. ©Tom Sebus

Toch waren er enkele onderdelen die wat minder aanspraken. Na de pauze bijvoorbeeld als Alex Klaasen de musical start, waarin in een vogelvlucht de fases van het leven met ups en downs naar voren komen. Het was een beetje een vreemd stuk in deze revue, maar dat is dan wellicht het idee van een revue. Je stopt van alles bij elkaar wat je leuk  vindt. Klaasen heeft met zijn creatieve team bestaande uit o.a. Gijs de Lange (regie) Niek Barendsen en Jurrian van Dongen (teksten), Rutger Bekker (teksten).

Met deze voorstelling heeft Alex Klaasen een mooi vervolg gegeven aan zijn Showponies 1. Kom maar op met Showponies 3!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s