The Book of Mormon, Broadway aan de Amstel!

Enkele jaren geleden startte Koninklijk theater Carré met het naar Nederland halen van internationale toptitels! Na Engelstalige musicals als Pippin, Priscilla en Sunset Boulevard komt geheel in traditie The Book of Mormon naar het Amsterdamse theater. Een titel die al jarenlang op Broadway en West End staat, maar die ik nog niet had gezien (ondanks mijn vele keren bezoek aan Londen). Het verhaal sprak mij niet aan en met het grote aanbod viel die altijd af. Toch verrast deze Amerikaanse tournee mij volledig! Wat een kwaliteit staat aan de Amstel. Een glorieuze start van het nieuwe theaterseizoen!

bookofmormon
Foto: Joan Marc

Wat: The Book of Mormon
Wie: Kevin Clay, Conner Peirson, Will Hawkworth en Nicole Lilly Baisden
Wanneer: 6 oktober 2019
Waar: Koninklijk theater Carré
Door: Robin Streppel

The Book of Mormon vertelt het verhaal van de Mormoonse Elder Prince en Elder Cunningham. Zij gaan op uitzending, niet als andere zendelingen naar een Westerse stad. Zij worden namelijk uitgezonden naar Afrika, om precies te zijn naar Oeganda. Niet de bestemming die zij in gedachte hadden, deze uitzending zal ook niet vlekkeloos verlopen. Berovingen en het leed van de inwoners van Oeganda zorgen gek genoeg voor een komisch verhaal. Overal wordt de spot mee gedreven en dat is een prestatie van de makers van South Park, Matt Stone en Trey Parker – en componist Robert Lopez, die ook verantwoordelijk was voor de muziek van Avenue Q.

763.jpg

Ondanks alle problemen zetten Prince  en Cunningham hun missie voort! De Oegandezen bekeren tot het boek van de Mormonen. Dit resulteert in een hysterische voorstelling met humor, die overal de draak mee steekt. Geen thema blijft onbesproken, vrouwenbesnijdenissen, ongeneeslijke ziektes en homoseksualiteit. Een gewaagde zet. Dit alles in een wervelwind van een show, waarbij (tap) dans op heel hoog niveau wordt uitgevoerd. Dit is een Amerikaanse cast, dit niveau is nooit eerder vertoond op de Nederlandse theaterplanken. Een heerlijke middag uit, waarbij je op het puntje van je stoel zit. Een script wat fantastisch loopt, met ondanks de vele grappen dieper liggende boodschappen.

 

In de hoofdrollen zijn Kevin Clay (Prince) Conner Peirson (Cunnigham), zij zetten topprestaties neer. Clay is zeer stabiel en een echte leadingmen, wat een stagepresents. Zijn stem is soms wat snerpend, maar hij schakelt fantastisch in komediespel en serieus spel als het erop aan komt. Peirson steelt echt de show. Hij doet me denken aan Paul de Leeuw, heeft het qua uiterlijk niet echt mee, maar wat een uniek talent! Hij heeft gevoel voor humor en timing, waarbij ook nog komt dat hij al vijf jaar te zien is in The Book of Mormon. Hij heeft de rol in zijn vingers, een vakman. Van de bijrollen maakte Nicole-Lilly Baisden een mooie indruk als Nabulungi, als Oegandese jonge vrouw indruk.

The Book of Mormon is de beste in de reeks voorstellingen die naar Nederland gehaald werd. Hoewel de titels niet te vergelijken zijn,  die in het concept van Broadway aan de Amstel hier naar toe kwamen. Spreekt The Book of Mormon en Pippin het meest aan. The Book of Mormon een prachtige comedy, waarin mensenwerk centraal staat. Goed spel, goede dans en mooie creatieve prestaties.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s