Alles klopt aan Fun Home

Soms heb je een middag in het theater dat je denkt, hier klopt alles! Opus One brengt samen met het Internationaal Theater Amsterdam de voorstelling Fun Home in het kader van de pride Amsterdam. Samen met Smalltown Boy de voorstelling, die maatschappelijke thema’s raken. Fun Home won diverse Tony’s, er wordt zelfs over Sondheim light gesproken. Hoge school musical, maar toch toegankelijk. Lyrisch kwamen wij de zaal uit en wel, hierom:

funhome.jpg
© Neeltje KnaapWat: Fun Home
Wie: Reneé van Wegberg, Marjolein Keunig, Ad Knippels en Mitch Wolterink
Wanneer: 28 juli 2019
Waar: ITA, Amsterdam
Door: Robin Streppel

Vanaf het eerste nummer word je meegenomen in het leven van striptekenaar Alison Bechdel. Je wordt meegenomen naar Pennsylvania met flashbacks. Renée van Wegberg speelt de Allison die terugblikt op haar jeugd. De rol van Allison wordt gedeeld door drie actrices Dominque de Bont wekt Alison tot leven in haar tienerjaren, respect voor haar spat zuivere stem en beheersing. De rol van kleine Allison wordt gespeeld door twee kinderen, Lotta Pillutu en Elles van der Berg. Wie van die twee deze middag op was moeten we verschuldigd blijven. Het niveau van de kleine Allison was hoog, waardoor er een mooie parallel zichtbaar is met de volwassen actrice met wie zij de rol deelde.

De muziek van Jeanine Tesori is pakkend. De score is afwisselend en elk karakter heeft een nummer waarin zij uitblinkt. De nummers van Reneé van Wegberg zijn dan ook het muzikale hoogtepunt, alsmede de zelfmoord scene van de vader van Alison. Ad Knippels zet de homoseksuele vader, die niet uit de kast kon komen sterk neer. Door middel van grote lichten van een vrachtwagen waarvoor hij springt wordt zijn zelfmoord visueel gemaakt. Heftig, iets wat je mee neemt in de thematiek van de voorstelling, vol acceptatie, innerlijke worstelingen en het onderlinge familiedrama van de Allison. Marjolein Keuning speelt haar moeder, die worstelt met haar dilemma’s. Keuning pakt uit in haar solo, waarin ze door het lint gaat. Van conservatieve dame, ontpopt zij zich en legt zij de diepere lagen bloot. Tot slot een eervolle vermelding voor Mitch Wolterink, die verschillende bijrollen voor zijn rekening neemt. Deze vakman zien we veel terug en terecht!

funhome2
© Neeltje Knaap

Fun Home, pakt je! Het verhaal van Allison neemt je mee, dit is een parel die je moet zien. Opus One maakt het weer waar. Een productiehuis dat staat voor kwaliteit. Het  materiaal is sterk, de regie van Koen van Dijk is niets op aan te merken en de acteurs maken het compleet! Eén van de beste voorstellingen van 2019!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s