Vakvrouwen op de rand van een zenuwinzinking

Het begint een mooie traditie te worden. De Kernploeg onder leiding van Erwin Aerts die een zomerproductie maakt. Na A New Brain en She Loves Me brengt het pop-up productiehuis, dat aan het eind van de zomer diverse professionals bij elkaar brengt nu: Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking. Met niemand minder dan Willemijn Verkaik in de vrouwelijke hoofdrol. Theater Review zag de voorstelling en liet zich meevoeren in de hysterie van de vijf vrouwen.

woman
Foto: Neeltje Knaap

Wat:  Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking
Wie: Willemijn Verkaik, Lone van Rooosendaal, Edwin Jonker en Cystine Carreon
Wanneer: 13 juli 2019
Waar: CC Amstel
Door: Robin Streppel

De musical is een bewerking van de film “Women on the Verge of a Nervous Breakdown  (Spaans: Mujeres al borde de un ataque de nervios) , een Spaanse  zwarte komedie geschreven door Pedro Almodovar. Er werd door David Yazbek een musical geschreven, die voor zowel voor de liedteksten als muziek verantwoordelijk is. Het script werd vervaardigd door Jeffrey Lane. De musical is een aaneenschakeling van breakdowns, lastige momenten voor de Madridse vrouwen. Kort is de synopsis als volgt:

In het Madrid van de jaren dertig woont Pepa, die net verlaten is door haar minnaar Ivan. Er is één behoefte, ze wil hem terug. Ivan’s vrouw  Lucia is na twintig jaar opname in een psychiatrische inrichting ontslagen. Ze is vrij, maar nog niet helemaal in orde, als dat maar goed gaat. Lucia zint op wraak! De beste vriendin van Pepa, Candela heeft een terrorist in huis, wat uitloopt op een fiasco. Vrouwen die tot waanzin worden gedreven. Daarnaast is de schoondochter van Lucia niet blij met haar schoonmoeder en is daar ook nog advocate Paulina, die balanceert op het randje van de wet. Kortom, Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking.

De voorstelling wordt aangevoerd door Willemijn Verkaik. Zij neemt ervaring mee en staat er als een Broadwayactrice, dit alles in het kleine CC Amstel. De rol van Pepa heeft dan ook de meeste gelaagdheid. De uitwerking van de andere rollen mis ik. Desi van Doeveren, een groot talent is, in een bijrol te zien, maar kan niet haar fantastische stem laten horen. Cystine Carreon doet dit wel als Candela, ze heeft een krachtig nummer. De komische noot komt van Lone van Roosendaal, als Lucia. Hoewel ze in de eerste acte een klein aandeel heeft, doet zij in de tweede acte tot opzien baren. Lucia is hysterisch, maar ontpopt zich als de held van de voorstelling. Van Roosendaal is vaak de leadinglady, maar in deze bijrol laat zij zien dat ze ook in spaarzame momenten vlamt! Van Roosendaal laat haar temperament het werk doen.

De mannen hebben een minder prominente rol in dit stuk. Dick Cohen heeft de rol van verteller en doet dit pakkend. Edwin Jonker speelt Ivan, de minnaar van Pepa en de ex van Lucia. Er wordt veel over hem verteld. Jonker speelt steady en is wederom en macho, een rol die hem lekker ligt. Guido  Spek  is met  Desi van Doeveren een leuk stel, maar minder in de picture.

Aan het spel, de zang en de fantastische muzikale begeleiding ligt het niet. Toch pakt de voorstelling je niet als kijker. Het verhaal heeft niet veel om het lijf, de muziek pakt op een paar nummers na niet. Hoewel de musical in de tweede acte in een hoger tempo komt, reist na de voorstelling de vraag: “Wat hebben we nou gezien?” Was dit de bedoeling van makers?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s