Mamma Mia, Anouk van Nes terug! En hoe!

Mamma Mia! Behoeft geen introductie meer, deze musical is een begrip en wereldwijd een hit. Vorige maand vierde de productie nog zijn twintig jarig bestaan. In 2002 speelde de voorstelling als eerst in Nederland met Simone Kleinsma in de rol van Donna. In het seizoen 2009/2010 haalde Stage Entertainment de productie weer naar Nederland met in de hoofdrol Lone van Roosendaal, bijgestaan door Mylene d’Anjou en Anouk van Nes als haar beste vriendinnen Roos en Tanja. Vanavond maakte Anouk haar rentree als Tanja in de huidige productie die speelt in Utrecht. Antje Monteiro is nu te zien als Donna en Hilke Bierman als Roos. Wij waren erbij!

premiere anouk 2
Foto: Musical Journaal 

Wat: Mamma Mia!
Wie: Antje Monteiro, Anouk van Nes, Hilke Bierman en Stephanie Anäs van Rooijen
Datum: 26 april 2019
Waar: Beatrix Theater, Utrecht
Door: Robin Streppel

Theater Review schreef eerder over Mamma Mia!:
“Mamma Mia! blijft een feestje! Het vaste concept vol energie, door het ensemble vol jonge enthousiaste talenten. Het is gewoon een fijn concept. Deze reprise heeft weer een eigen vibe, wat meer aangezet en aanwezig. Monteiro overtuigt deels en bezorgt haar publiek een fijne avond!” Voor de gehele review klik je hier 

Vanavond was het een speciale avond. Anouk van Nes, die ik al jaren bewonder maakte haar comeback als Tanja. Noodgedwongen, dit door een blessure van Sophia Wezer. Anouk was eerder te zien in musicals als La Cage Aux Folles, De Tweeling, Cats, A Chorus Line en het meest recent was zij te zien als Joke in Opvliegers. Anouk zal de komende periode de rol van Tanja met Sophia delen. In 2009 zette ze een fantastische Tanja neer, sexy, classy en soms een tikkeltje ordinair. Met hooggespannen verwachtingen ging ik naar Utrecht. Anouk heeft twee weken de tijd gehad om te repeteren, dus spannend. Hoewel de rol bekend is, is het een andere productie met andere mensen.

Komische timing
Wat essentieel is in de rollen van de vriendinnen van Donna is komische timing. Tanja is niet helemaal van deze planeet en houdt van rijke kerels, af en toe wat jongs tussen de lakens en luxe! Een echte luxepoes. Anouk speelt deze rol met plezier en is direct “aan” als ze op komt strompelen met haar koffer op hoge hakken. Ze heeft direct de juiste toon en heeft samen met Hilke de lachers op haar hand in “Chiquitita”, alsof ze al maanden met elkaar spelen. Als Dancing Queen volgt staat er een geweldig trio! Vocaal kleuren de stemmen en ze stralen plezier uit! Dit komt helemaal tot uiting in “Souper Trouper”, waar het zanggroepje van Donna na jaren weer in het lycra gaat om een optreden te geven op Sophie haar vrijgezellenfeest. Tanja is de showgirl van het drietal en dat doet Anouk natuurlijk als de beste met haar achtergrond als danseres. Hilke Bierman loopt er heel fijn een beetje achterna en is als Roos lekker lomp, wat moet dat heerlijk zijn om te spelen.

Kloppend mannenhart
In de tweede acte laat Anouk het hart van menig man sneller kloppen, waaronder die van haar tegenspeler Maikel Nieuwenhuis (Pepper). Als een echte vamp speelt ze met Pepper in het shownummer “Weet je moeder dat.” Waarbij haar  stem perfect dat rauwe randje geeft dat  bij dit nummer goed werkt. Maikel en Anouk hebben lol en flirten er op los. Na het nummer volgt dan ook een groots applaus! Wat een prachtige terugkomst in deze rol. Het was twee jaar geleden nog de vraag of Anouk ooit de planken weer op zou gaan. Na een tijd klachten bleek dat haar heupen zo versleten waren dat ze vervangen moesten worden. Heftig! Zou ze ooit weer kunnen dansen, dat was de vraag. Al snel speelde ze de rol van Joke in Opvliegers 3 en 4. Maar dat ze op het niveau terug zou komen en weer fanatiek zou dansen zoals in Mamma Mia, dat was de vraag. Het bewijs is er, dat is haar gelukt en ze speelde de sterren van hemel als nooit te voren! Respect! En een compliment voor haar prachtige benen, die zijn nog even mooi als 10 jaar terug.

premiere anouk
© Foto Musical Journaal 

Een andere Sophie
Vanavond was ook Stephanie Anäis van Rooijen op als Sophie. De rol wordt normaal gesproken gespeeld door Jolijn Henneman. Stephanie is een liefdevolle Sophie, die nieuwsgierig is naar haar vaders. Van mij mocht het wat ondeugender en mis ik het stoute van Sophie, waarbij het in de eerste scéne met “Ik heb een droom” en “Honey Honey” de tekst wat werd opgezegd. De zang was prachtig van Stephanie en ik hoop dat ze zich nog vrijer gaat voelen in de rol als ze weer op mag. Kaj van der Voort was geen stoorzender als Sky, waar ik moeite mee heb zijn dit soort stuntcastings. Goddank bleef de schade beperkt en kun je aan de rol van Sky ook weinig verzieken.

Quasi verontwaardigende blik
Antje Monteiro is vocaal een kanon en zingt als een tierelier. Daar ben je er nog niet mee in de rol van Donna. Zoals ik eerder schreef ben ik wat minder weg van haar spel, of juist gezegd het gebrek daar aan. Monteiro redt zich overal en heeft een gunfactor. Haar Donna is wat meer show en minder puur. Haar quasi verontwaardigende blik zet ze mij iets te vaak op, voorbeeld hiervan is de scéne voor “De winnaar krijgt de macht”, dat moet knallen van emotie en er moet een opbouw in zetten toch verschiet ze haar kruid al voordat het nummer is afgelopen. Eerlijk is eerlijk, de uithaal is prachtig en krijgt een groots applaus. Ze speelt mij te veel op de oppervlakte, dat maakt haar Donna minder een mens van vlees en bloed.

Mamma Mia! Blijft een feestje
Mamma Mia! Blijft een hit en staat als een huis! Het is genieten, de muziek van ABBA is heerlijk en de dansen zijn mooi. Het ensemble gooit er snelheid in, die er in de scénes met de vaders toch wat wordt geremd. De mannen zijn allen vocaal nog steeds niet de besten, hoewel ik Emiel de Jong een prachtige vondst vind in de rol van Bart.

Mamma Mia blijft een feestje, soms een grote suikertaart en waar nodig vol emoties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s