A Little Night Music is magistraal in kwaliteit

De Nederlandse Reisopera stapt soms uit haar comfortzone, het oorspronkelijk Enschedese ensemble speelt voornamelijk opera. Na een matige Sweeney  Todd (veel kritiek op hoofdrolspeelster Sanne Wallis de Vries, die de muziek niet aankon) steken ze toch hun nek weer uit. De komende drie weken speelt de Nederlandse Reisopera wederom een titel van Stephen Sondheim. Deze keer viel de keuze op “A Little Night Music.” A Little Night Music is een relationeel stuk, waarin spanningen en intreges je meenemen. De rode draad in de musical is spanning, binnen een stoelendans waarbij de vraag is of ieder zijn juist partner zou vinden. Frustratie, worstelingen met seks en moraal laten je meeleven met de personages.
alittlenightmusic3
Foto Marco Borggreve 
Wat: A Little Night Music
Wie: Susan Rigvana-Dumas, Paul Groot, Hadleigh Adams
Wanneer: 16 maart 2019
Waar: Wilmink theater Enschede
Door: Robin Streppel
De Reis Opera zet met deze productie een artistieke parel neer. Een gouden zet is het bij elkaar brengen van een cast uit verschillende genres. Operazangers, musical en kleinkunst, waarbij de gemene deler absoluut is dat iedereen prachtig zingt! Gelijk als het doek open gaat hoor je dit in het prachtige openingsnummer kippenvel. Klassieke en geschoolde stemmen heersen door de zaal, wauw dit is Sondheim hoe het moet zijn! Artistiek leider Nicolas Mansfield is voor een Amerikaans artistiek team gegaan, omdat volgens zijn zeggen ze Sondheim in het bloed hebben zitten. Regisseur Zack Winokur brengt samen met muziek leider Ryan Bancroft de artistieke kruisbestuiving meesterlijk op gang. Een strakke regie, in heldere spellijnen gecombineerd met een groots geluid onder begeleiding van het Gelders Orkest, laat je als bezoeker wegdromen!
Grootse ster voor het eerst te zien in Nederland 
Susan Rigvana-Dumas, doet met zo’n prachtige naam nauwelijks vermoeden dat ze in Enschede geboren is. In A Little Night Music speelt zij voor het eerst in Nederland een hoofdrol. Susan is in Duitsland en Oostenrijk een ster, ze creeërde de rol van Mrs. Danvers in Rebecca en speelde hoofdrollen in Sunset Boulevard, Gypsy en We Will Rock You. Een buitenkans om deze vedette te zien schitteren als Desirée Armfeldt. Desirée is de katalysator van dit stuk, verschillende mannen zijn in haar ban, wat een fatale afloop zal hebben. Waaronder Fredrik (Frederik), die begonnen is aan zijn tweede huwelijk. De romance met Desirée kan hij niet uit zijn hoofd zetten ondanks zijn veel jongere tweede vrouw Anne (Laetitia Gerards). Als Carl Magnus (Hadleigh Adams) een onverwacht nachtelijk bezoek brengt en daar Fredrik in zijn eigen kamerjas aantreft ontstaat er een meedogenloos gevecht tussen de twee ego’s. Broeierig, meeslepend en vol spanning. Paul Groot toont in de rol van Fredrik zijn veelzijdigheid, hij speelt de macho en zijn zang is prachtig! Tussen al het geweld van de operazangers is hij een welkomen afwisseling met zijn kleinkunstachtergrond. Het contrast in duetten met Hadleigh Adams die een begenadigd operazanger is, is groot. Kippenvel!
De vormgeving is eveneens contrasterend. Het decor is strak vorm gegeven door Charlap Hyman. Het kostuumontwerp met Cynthia Tarlmadge is barok en waant je in een kostuumdrama. Gek genoeg passen beiden stijlen bij elkaar, deze tegenstelling is ook een mooie metafoor voor de diversiteit in de internationale cast met verschillende disciplines.
Is er geen enkele kritische noot te plaatsen? Artistiek niet. Wat mij als liefhebber bevreemd is dat er zes weken repetitie staan voor drie weken spelen. Waarom? Deze parel verdient een grootse tournee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s