Arthur het zwaard in de steen, met het echte ASK gevoel

De Apeldoornse Sinterklaas Kommissie is een fenomeen in de Veluwse stad! Als jongetje op de basisschool was het een uitje waar ik naar uitkeek. Elk jaar doet de vereniging een musical voor alle kinderen in Apeldoorn. Elke voorstelling begint standaard met het ASKlied “Het is weer vijf december dat is een blijde dag. Dat is een dag van vreugde, van blijde kinderlach. Dan gaan we op visite bij de oude ASK. Die zal ons wel trakteren op koek en chocola.” Toen ik het ASK lied hoorde voelde ik me weer helemaal kind. In één voorstelling speelde ik zelf mee, in 2003, als roodgeschminckte Indiaan in Peter Pan. Kortom, als Apeldoorner heeft ASK een plekje in je hart! Het echte ASK-gevoel heb je dan ook direct weer te pakken, als de
eerste acteurs vol enthousiasme het toneel op komen. Dit is de 117e voorstelling, een mooie traditie. Als je de vereniging een warm hart toedraagt kun je lid worden voor 15 euro per jaar via de site. 

Arthur-59.jpg
Foto: Mieke van der Raay, I Love Theater


Wat: Arthur en het zwaard in de steen
Wie: Alle acteurs en vrijwilligers van ASK
Wanneer: 29 november 2018
Waar: Orpheus Apeldoorn
Door: Robin Streppel

Het verhaal:
Duik samen met Arthur in het spannende en swingende musicalavontuur! Arthur heeft het zwaar. Op school is hij het mikpunt van pesterijen en thuis kan hij totaal niet overweg met zijn stiefmoeder. Hij droomt vaak weg bij de verhalen over zijn grote held Koning Arthur. Als hij tijdens een heftige storm geraakt wordt door de bliksem, ontwaakt hij vol verbazing in de wereld van zijn lievelingsverhaal. Daar sluit hij vriendschap met de mooie Guinevere en de stoere ridder Lancelot. Samen gaan ze op zoek naar het magische zwaard in de steen. Want degene die dit zwaard te pakken krijgt zal de baas worden van het land. Helaas voor de nieuwe vrienden, is ook de kwaadaardige Morgana op zoek naar het magische voorwerp. Samen met haar hulpjes zet ze alles op alles om Arthur te dwarsbomen. Wie zal als eerste het zwaard vinden? En wie zal Koning(in) worden van het land?

Sterke acteurs 
Je kan je vast voorstellen dat de kinderen op het puntje van hun stoel zaten met het verhaal van deze spannende klassieker. Dennis Grefhorst in de rol van Arthur weet indruk te maken met zijn stem, hij heeft bravoure in de rol en dat is erg passend. Een fijne hoofdrolspeler, speels en krachtig! Hij wordt bijgestaan door verschillende sterke spelers in andere rollen. Desiree Blom en Leonie Kroon spelen het goede en het kwade. Blom is aandoenlijk en lief als de mooie Guinevere en Kroon is als Morgana het duistere vol venijn. Allen zetten hun spel groots aan, bijna slapstick, dit is voor kindertheater passend en overtuigend. Binnen de cast zie je vooral enthousiasme, hulde voor de choreografe Leonie van Buren, voor de strakke dans. De cast stond met plezier op de bühne, wat je als toeschouwer meevoert in het eeuwenoude verhaal van Arthur.

Het script is slim geschreven door Leon van Uden van I&L Entertainment. Arthur is een jongen zoals velen die op de middelbare zitten. Hij maakt een reis door de tijd in zijn droom en is opeens de Arthur in het bekende verhaal. Regisseur Christian Kluft heeft dit goed vormgegeven en deels bewerkt door het bijschrijven van enkele rollen. Vooral mooie toneelbeelden met veel acteurs, maar ook éénduidigheid in speelstijl. De draaischijf was voor het decor een toevoeging, die zie je niet vaak bij verenigingen. Het decor is vervaardigd door verschillende vrijwilligers, die daar heel wat uren werk in hebben zitten.

De voorbereidingen voor de voorstelling van volgend jaar zijn al in volle gang, begreep ik van de regisseur. Welke het gaat worden? Dat is nog even geheim.

Wil je meer weten over ASK bezoek de website:
https://www.ask-theater.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s