Een vermakelijke Expeditie Eiland

Realitytelevisie is populair, zo populair dat Rick Engelkes er een musical van maakt. Expeditie Eiland start op een onbewoond eiland, waar de personages allerlei proeven moeten doorstaan. De groepsdynamiek, het is als in een soap. Deze musical heeft geen diepgang, maar is vermakelijk. Zet mensen bij elkaar en je hebt reuring. Het verbaasde me dat Lone van Roosendaal en Jelka van Houten zich aan dit soapige thema verbinden. Is die verbazing terecht? Dat lees je later in deze review!
rep_expeiland_121018-238_rep
Foto: Roy Beusker
Wat: Expeditie Eiland
Wie: Lone van Roosendaal, Renée van Wegberg, Ferry Doedens en Dennis Willekens
Wanneer: 13 november 2018
Waar: Amphion Theater Doetinchem
Door: Robin Streppel

Ruben Salamon opent de show. De foute presentator, die de taak heeft de mensen tegen elkaar uit te spelen, is een vervelend mannetje. Een rol die Joey Schalker goed neerzet. Dionne en Rikkert, een bekakt stel uit Amsterdam Zuid, zijn deelnemers. Zij is schrijfster van een yogaboek en hij is plastisch chirurg, met als grootste project zijn eigen vrouw. Renée van Wegberg deelt de rol van Dionne met Jelka van Houten, zij is overtuigend in haar rol. Je krijgt de neiging Dionne met haar eigen yogaboek een knal voor haar kop te geven. Juist dat moet dit personage oproepen. Als de groep voor een proef staat is daar Dionne met haar zingevende “oneliners.” Rutger de Bekker geeft Renée goed tegenspel.

Ferry Doedens speelt samen met Dennis Willekens een homostel. Vol hysterie maakt Ferry een karikatuur van zijn personage. Vocaal maakt hij indruk, Dennis is zijn tegenpool en maakt dat je met zijn personage Vincent meeleeft. Hun relatie komt, zoals je natuurlijk al verwacht, flink onder druk te staan. Kunnen ze omgaan met hun roem? Als tegenhanger van Dionne en Rikkert is het Schiedamse stel Wim en Peet. Wim is arbeidsongeschikt en Peet werkt in de snackbar, hun zoon Wesley gaat studeren aan de universiteit denken ze. Toch komt de familieband zeer op scherp te staan als blijkt dat de bloedbanden anders lopen. John Buijsman speelt echt heerlijk en heeft de lachers op z’n hand. Lone van Roosendaal is één van de parels uit de Nederlandse musicals en het verbaasde mij dat zij zich committeerde aan dit stuk. Toch laat zij een heel leuke volkse kant van zichzelf zien en geeft met heel vreemde metaforen (snacks) aan wat ze van de situaties vindt. Toch had ik Lone heel graag nog een keer als Donna gezien in Mamma Mia! Voor deze productie vind ik haar overgekwalificeerd. Ze zingt nu minimaal en het is geen leading part zoals we van haar gewend zijn, wel een leuke komische verrassing!

Expeditie Eiland is grappig en erg flauw. Als je er op die manier instapt heb je een leuke avond uit, waar je lekker kan lachen. Verwacht geen diepere laag. De regie van Joep Onderdelinden gaat voor snel op elkaar volgende grappen die dik zijn aangezet. Allard Blom heeft een leuk script afgegeven na Vamos die ik beduidend minder geslaagd vond. Het is makkelijk scoren, want blijkbaar verkoopt het. Toch zou ik liever meer diepgaande musicals willen zien in het theater. Deze musical voelt een beetje aan als Mc Donalds, lekker als je het eet, maar later op de avond heb je nog honger. Een vermakelijke Expeditie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s