Mamma Mia! Nog steeds een feestje!

Mamma Mia! Knaller van een musical, koningin van de jukebox-musicals. Wie houdt er niet van de klanken van het ABBA-viertal? Het is echt mijn lievelingsmusical! Na de voorstelling meerdere keren gezien te hebben, stond ik te juichen toen bekend werd dat de voorstelling terugkwam. Wie gaat de rol van Donna spelen? Dat was een prangende vraag. Half bekend musicalland deed auditie, maar de creatives kozen voor Antje Monteiro. In de daaropvolgende campagne werd ze gelanceerd als de vrouw die het leven van Donna geleefd heeft. Antje voedde net als haar personage Donna Stuiveling, haar dochter alleen op. Stage Entertainment brengt deze productie voor de derde keer Simone Kleinsma en Lone van Roosendaal gingen Monteiro voor. Of zij in hun schaduw mag staan, dat lees je later in deze review. 
mammamia
Foto: Roy Beusker
Wat: Mamma Mia!
Wie: Antje Monteiro, Jolijn Henneman, Sophia Wezer, Hilke Bierman en Zjon Smaal
Wanneer: 11-11-2018
Waar: Beatrix Theater Utrecht
Door: Robin Streppel
Sophie trouwt op het Griekse eiland waar ze is opgegroeid. Ze leest in haar moeders dagboek, waar ze erachter komt dat zij niet één mogelijke vader heeft, maar drie. De rebelse Sophie nodigt alledrie de mannen uit op haar bruiloft, iets dat leidt tot vermakelijke situaties. Moeder Donna schiet in een stuiptrekking en zingt “Mamma Mia” als ze oog in oog komt te staan met de mannen. Onder de bruiloftsgasten bevindt zich ook het kleurrijke duo Tanja en Roos die samen met Donna voor vermaak zorgen als zangtrio Donna en de Dynomo’s.
Wereldwijd is Mamma Mia! al bijna twintig jaar te zien in hetzelfde kostuum- en decorontwerp. Er wordt nauw op toe gezien dat dit concept bewaard blijft. Toch is Mamma Mia! een mensen musical en het wordt gemaakt door de acteurs met ieder z’n eigen touch. Jolijn Henneman speelt een prachtige Sophie, vrolijk, kwetsbaar en subtiel. Haar stem is kraakhelder, echt de ontdekking van deze voorstelling. Haar samenspel met Soy Kroon doet het publiek wegzwijmelen.
De drie vaders van Sophie hebben alledrie een eigen kleur en spelen de sterren van de hemel. Zjon Smaal is grappig en zingt het nummer ‘Onze zomer’ met veel humor. Emiel de Jong is nieuw in de musicalwereld, zijn ervaring met cabaret komt in Mamma Mia! van pas. Hij heeft een geweldige komische timing. Dieter Troubleyn speelt Sam, hij is een charmante verschijning. De Belgische acteur wist mij al eens omver te blazen als Jezus in Jesus Christ Superstar. Helaas doet hij dat niet in deze rol, zijn zang is niet zo sterk als destijds. Dat terwijl deze nummers een stuk gemakkelijker te zingen zijn.
Sophia Wezer en Hilke Bierman zijn te zien als het vrolijke duo Tanja en Roos. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Bierman is te zien als de wat lompere en onhandige Roos. Bierman slaagt er deels in een levendige Roos neer te zetten, haar rol vind ik wat te braaf, het mag gekker! Met haar spagaat komt ze er aardig bij in de buurt. Sophia Wezer zet haar lekker vet aan, dit maakt dat ze presence geeft als de glamoureuze Tanja. Sophia heeft leuke toevoegingen zoals haar Surinaamse roots die ze terug laat komen in een uitspraak. Ze knalt van de buhne in “Weet je moeder dat.” Het samenspel van Monteiro, Bierman en Wezer in Dancing Queen is genieten!

mammamia2
Foto: Roy Beusker
Dan komen we bij de vrouw die deze show draagt. Antje Monteiro speelde eerder rollen in Aida en We Will Rock You. Donna in Mamma Mia is andere koek, een vrouw van vlees in bloed. Iets wat ik haar nog niet zag doen en ik had na haar laatste tenenkrommende acteerprestaties in Opvliegers er een hard hoofd in. Een goede regisseur doet blijkbaar wonderen, want Monteiro staat er! Ze neemt je mee in het verhaal en ze zingt werkelijk de sterren van de hemel. Toch blijft haar spel dik aangezet en is ze niet altijd geloofwaardig, maar ze komt hiermee weg. Ze is liefdevol naar haar dochter. Ze zet een eigen Donna neer, die niet te vergelijken is met haar voorgangsters. Antje Monteiro zingt “De Winnaar krijgt de macht” vol vocale krachtpatserij. Ze is een zangeres die acteert en dat merk je, daar waar het bij Kleinsma meer doorleeft was en bij Lone van Roosendaal kleiner en intiemer, zet Monteiro een naar buiten gerichte Donna neer. Ik heb van haar genoten, ze heeft een absolute gunfactor en daar ga je van houden!
Mamma Mia! blijft een feestje! Het vaste concept vol energie, door het ensemble vol jonge enthousiaste talenten. Het is gewoon een fijn concept. Deze reprise heeft weer een eigen vibe, wat meer aangezet en aanwezig. Monteiro overtuigt deels en bezorgt haar publiek een fijne avond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: