The Color Purple raakt nog steeds

The Color Purple is een bekend boek en de film was een groot succes. Het is het tragische verhaal van Celie, die op jonge leeftijd als slaaf te werk wordt gesteld bij Mister. Haar kinderen worden afgenomen en ze wordt mishandeld en seksueel misbruikt. Geen lichte kost voor een musical, toch is The Color Purple een prachtige voorstelling. De muziek met mooie gospelinvloeden gaat direct naar je hart. Zeker in de tweede akte zitten prachtige solo’s die mij raakten.
Wat: The Color Purple (tournee)
Wie: Naomi van der Linden, Perry Dossett, Jeannine La Rose
Wanneer: 20 oktober 2018
Waar: Schouwburg Orpheus
Door: Robin Streppel
Naomi van der Linden, wat een kracht!
De voorstellingen in Amsterdam bliezen me weg. Wat een theaterervaring, de intimiteit van de kleine zaal deed dat in combinatie met al het vakmanschap op het toneel. Nu stond deze voorstelling in de grote zaal van Orpheus, waarvoor ik deze voorstelling minder geschikt vind. Naomi van der Linden is nog steeds een prachtige hoofdrolspeelster. Ze zet de rol krachtig neer als dat zo moet zijn en breekbaar en kwetsbaar als dat van haar gevraagd wordt. Je ervaart haar pijn, hoop en de liefde die ze aan anderen wil geven. Celie is een krachtig personage en je leeft met haar mee. De solo in tweede akte laat je huilen van ontroering, als ze weer herenigd wordt met haar zus en kinderen. Naomi is met recht de beste hoofdrolspeelster dit seizoen, ga alleen al om haar naar deze voorstelling.
Glamour ontbreekt

Helaas vind ik de recasting geen verbetering ten opzichte van de originele versie. Perry Dossett in de rol van Mister mag sterker. Jammer is ook de invulling van Shug, door Aisa Winter. Ze heeft niet de glamour die een zangeres met zich meeneemt. Hoewel de gevoelige scenes haar goed afgaan geloof ik haar niet als zangeres. In het shownummer “Druk het knopje” valt ze toch wel een beetje door de mand. Sterk is wel haar spel, wanneer ze strijdt voor de vrijheid van Celie en haar een vrij leven geeft.

The color purple
Foto: Neeltje Knaap
Komisch duo
Een komisch duo zijn Jeannine La Rose en Carlos de Vries. Deze twee hebben de lachers op hun hand. La Rose speelt de gebekte Sofia. Ze heeft een unieke komische timing, waarbij de Vries precies de juiste voorzetten geeft. La Rose kopt ze erin. Een andere sterkte van deze voorstelling is de samenzang, prachtig! De muziek is pakkend, het ensemble is sterk. Er wordt met minimaal decor (Eric Goossens) een maximaal resultaat behaald. De regie van Koen van Dijk is sterk, je ziet dat hij het beste uit Van der Linden heeft gehaald.
Toch pakte deze voorstelling mij minder dan in Amsterdam. Ging de intensiteit die ik toen ervaarde nu op in de te grote zaal? The Color Purple blijft een kwalitatief goed stuk, maar ik was de eerste twee keer totaal overdonderd. Nu had ik dat niet, mogelijk omdat de cast nog niet helemaal op elkaar is ingespeeld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s