Pia Douwes documentaire “Mijn Leven is van mij” is een eerlijk en puur portret.

Op mijn negende betoverde een vrouw in een witte jurk mij. Het zal ongetwijfeld bij een suf programma zijn geweest, Elisabeth ging in 1999 in première. Tien was ik, maar ik wilde niets liever dan naar Scheveningen reizen. Om daar Pia te zien in die rol. De rol die haar bekend maakte. Nu jaren later is de documentaire over haar vernoemd naar “Mijn leven is van mij.” Pia Douwes werd een jaar gevolgd door Emma Westermann. Ze zou de grootste musicalster van het Europese vasteland op de voet volgen een jaar lang. Van theater, naar concerten. Van Wenen, Berlijn, Salzurg tot aan Amsterdam. Dat gebeurde ook, maar tijdens dit roerige jaar ging het mis. Pia klapte in, ze kreeg een burn-out.

sunset
Pia in de Duitse productie van Sunset Boulevard © Thomas Jauk

Wat: Mijn Leven is van mij documentaire
Wie: Pia Douwes en Emma Westermann
Wanneer: 29 mei 2018 (première)
Waar: DeLaMar, Amsterdam
Door: Robin Streppel

De documentaire “Mijn Leven is van mij” geeft een realistisch inkijkje in het leven van de gelauwerde musicalartieste. Ze speelt rol na rol, dit nadat ze na twintig jaar uit vaste dienst is bij Stage Entertainment. Geen vastigheid meer, maar freelance. Pia wordt veel gevraagd voor kortdurende voorstellingen in Duitsland, dus ze combineert Sunset Boulevard in Dortmund met Spamalot in Salzburg. Ze is alleen maar onderweg, deze docu lijkt wel een roadtrip. Pia haar harde werken en de zorg voor haar ouders, die steeds groter wordt, spelen haar parten.

Douwes laat de camera’s toe als ze in een stoel zit, kijkend uit het raam. Op, ten einde raad. Opgebrand en geëmotioneerd. Niet meer in staat om haar vak uit te oefenen, waar ze zoveel van houdt. Pia moet rust nemen en de kroon weer op het hoofd krijgen, dit doet ze letterlijk. Aan het eind van de docu speelt ze de rol die haar zo beroemd heeft gemaakt, die van Elisabeth op het Loo.

Lees hier de review van Elisabeth in Concert van vorig jaar. 

Emma Westermann heeft een eerlijk portret van Pia gemaakt. De keerzijde van roem, maar ook de gedrevenheid van deze grote ster komen mooi naar voren. Het leven is niet altijd mooi, maar dit verhaal wordt verteld met de mooiste beelden uit het archief van Pia’s vader.

De docu ging in premiere in het bijzijn van Pia en haar dierbaren. Een mooi moment om bij te zijn. Ze zong heel toepasselijk het nummer “Life is just a bowl of cherries”, iets wat uit dit portret bleek.

13 december is de docu te zien bij de NPO.

Een gedachte over “Pia Douwes documentaire “Mijn Leven is van mij” is een eerlijk en puur portret.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s