Vakmanschap in From Sammy With Love

Al jaren had Stanley Burleson de droom om Sammy Davis jr tot leven te wekken op de planken. Vier jaar geleden leek deze droom in vervulling te gaan, want Stage Entertainment kondigde de tournee aan. Freek Bartels en Burleson zouden de rol delen, maar toch tegelijkertijd op de bühne staan. Hoe? Dat vroeg ik me dus af, daar kreeg ik vier jaar later antwoord op. Niet Stage maar Kemna/Senf brengt dit seizoen de voorstelling “From Sammy With Love”, deze voorstelling is ontwikkelt in Zweden door regisseuse Jonna Nordenskiöld.  Ze doet iets wat ik nooit eerder zag in een musical. Ze verweefde de verhaallijn van de Amerikaanse topentertainer met persoonlijke verhalen van Bartels en Burleson, waardoor je een weerspiegeling krijgt van de thematiek uit de jaren 60. Rassenhaat, homohaat en klassenverschillen van het Amerika uit die tijd komen aan bod.

Wat: From Sammy With Love
Wie: Stanley Burleson en Freek Bartels
Wanneer: 25 januari 2017
Waar: Schouwburg Amphion Doetinchem
Door: Robin Streppel

Scenefoto From Sammy With Love - kunstkosteloos
Foto: Tom Sebus

Stanley Burleson en Freek Bartels voelen zich als een vis in het water in deze voorstelling. Dit is zichtbaar aan de vrijheid die zij overbrengen op het publiek. De voorstelling begint interactief met even contact maken met de zaal, dit gebeurt zelden in een musical. Hiermee lijkt het creatieve team de wetten der musicals naast zich neer te leggen, dat werkt. De stemmen van beide heren zijn prachtig en ze tapdansen alsof hun leven ervan afhangt. Het is fijn om deze vakmannen aan het werk te zien. Beiden heren spelen Sammy, dit wordt helder door de bolhoed. Wie de bolhoed draagt is Sammy Davis jr, wie hem niet draagt is een ander personage. Hierdoor kunnen beiden acteurs een keur aan typetjes spelen. Zo speelt Stanley de oma van Freek, waarbij Freek uit de kast komt. Dit werkt prima, waarbij ik vooraf bang was dat het rommelig zou  zijn is men er prima in geslaagd een geheel van te maken. Burleson won deze week de Musical Award voor “Beste mannelijke hoofdrol in een kleine productie”, een terechte winnaar als je het mij vraagt.

“From Sammy With Love” biedt een mooi inzicht in de hobbels die de Amerikaanse entertainer moest nemen in zijn leven. Het continu afgewezen worden, zijn huwelijk met de Zweedse May Britt zorgde voor veel dilemma’s. Zij werd niet meer gecast voor films, dat terwijl ze een grote ster was. Enkel omdat ze met een donkere man samen was. Deze voorstelling spiegelt het naar de huidige tijdsgeest, waarbij dergelijke thema’s nog steeds actueel zijn. Kortom, een boeiende voorstelling in een vernieuwende vorm.

Advertenties

Een gedachte over “Vakmanschap in From Sammy With Love

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s