Tanz der Vampire zuigt je mee

Twintig jaar geleden ging Tanz der Vampire in première, de musical is gebaseerd op de film The Fearless Vampire Killers van Roman Polański, die  ook verantwoordelijk is voor de originele regie van de musical. De muziek is geschreven door Jim Steinman (Meatloaf), de teksten zijn geschreven door Michael Kunze. De première was 20 jaar geleden in Wenen, in het zelfde Ronacher Theater. Tanz der Vampire is een grote hit in de Duitstalige landen, maar flopte op Broadway. Wat maak deze voorstelling zo’n hit? Wij bezochten de voorstelling in Wenen.

tanz 3
Foto: Deen van Meer

Wat: Tanz der Vampire
Wie: Mark Seibert, Marle Martens, Martin Stritzko en Diana Schnierer
Waar: Ronacher, Wenen
Wanneer: 28 november 2017
Door: Robin Streppel

In het Duitstalige deel van Europa houdt men van groots, dramatisch en bombastisch theater. De stukken Elisabeth, Mozart en de bekende cult musical Tanz der Vampire slaan aan, ook deze avond is het Ronacher uitverkocht en dat tegen een gemiddelde prijs van 90 euro per kaartje. Eerder zag ik de voorstelling in Berlijn en Oberhausen. In Antwerpen zag ik een Vlaamse versie en in 2006 speelde ik zelf in een amateurbewerking “Carpe Noctem.” Dus ik was zo blij als een kind dat “Tanz” in Wenen speelde, toen ik daar was op vakantie, dan leg ik toch echt wel die 90 euro neer voor een kaartje.

tanz

Het verhaal:
Een jonge student, Alfred wordt verliefd op de dochter van een herbergier, Sarah. Zij wordt het slachtoffer van een vampier. Het gehele dorp is in de ban van vampiers en gaan hen tegen met knoflook. Om vampiers tegen te gaan is professor Ambromsius naar het dorp gekomen met zijn assistent Alfred. Alfred wordt op slag verliefd op Sarah, die zowel gevoelens koestert voor Alfred als Graaf Von Krollock. Ze raakt in de ban van de graaf en Alfred en de professor proberen haar te bevrijden uit zijn greep en kasteel. Tijdens de voorstelling sterven verschillende personages door het toedoen van bloeddorstige vampiers.

Het toneelbeeld is indrukwekkend groots. Op de draaischijf staat de herberg. Het kasteel is duister en de graven bij “Eeuwigheit” zijn indrukwekkend. Het totaalplaatje van deze dramatische musical klopt, de choreografie van de ensemblenummers is heftig, waarvoor de rockmuziek zich leent. Naast bombastische rock heeft Tanz  tal van andere  muziekstijlen in zich zoals het folkloristische “Knoblauch”, tot aan het zoetere duet tussen Sarah en Alfred, “Nicht geseh’n.”

tanz 2Mark Seibert speelt charismatische graaf
De voorstelling is 20 jaar gezien geweest, eigenlijk kun je zeggen dat men hier het stuk heeft omarmt. In het Duitstalige deel van Europa staat altijd een Tanz der Vampire, Nu zelfs twee, want in Duitsland tourt de productie ook. Dat betekent dat er al vele casts zijn geweest. Vanavond werd de cast aangevoerd door Mark Seibert, die jarenlang de hunk in Duitsland en Oostenrijk is geweest, vergelijkbaar met René van Kooten in de Nederlandse theaters. Mark heeft een behoorlijke kluif aan de nummers van Von Krollock, “God is tod” zingt hij mooi. Met “Der Unstielbare Gier” lijkt Seibert meer moeite te hebben, maar hij zet de begeerlijke graaf goed neer. De naïeve Sarah wordt gespeeld door Diana Schnierer, haar samenspel met Raphael Gross als Alfred is aandoenlijk. Gross zingt zijn liefde voor Sarah in het gelijknamige nummer. Hij heeft zeker mooi komisch spel met Sebastiaan Brendmeir in de rol van de professor.

Nederlanders in Wenen
De Nederlandse acteurs  zijn populair in het buitenland. Zo zijn deze avond Martin Stritzko en Marle Martens te zien als herbergier Chagal en zijn minnares Magda. Stritzko is normaal gesproken ensemblelid, maar mag vanavond op als understudy, Hij speelt de bezorgde vader van Sarah vol overgave. Marle Martens heeft al een aantal mooie rollen op haar palmares staan, zo speelde ze onlangs de hoofdrol in “Rocky das Musical.” Ze was in Wenen te zien in Sister Act en mocht de rol van Elisabeth (understudy) op zich nemen in de gelijknamige musical. Marle speelt nu firstcast de rol van de sexy Magda, de meid van Chagal. Ze laat in “Tot zu sein ist komisch” horen hoe krachtig haar stem is, wat een talent! Wellicht komt ze eens terug naar Nederland om een mooie rol te spelen. De kansen liggen voor onbekend talent meer in Duitsland en Oostenrijk, jammer want in Nederland zal ze een mooie toevoeging zijn.

Tanz der Vampire sleept je mee door haar grootsheid, de muziek en de mysterieuze sfeer. Tanz is een ervaring, Het zuigt je mee, zoals een Vampier dat doet.

Zie hier een optreden van de Weense cast:

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s