Simone Kleinsma wekt Annie M.G tot leven

Wie kent het werk van Annie M.G. Schmidt niet? Hoewel de schrijfster al twintig jaar dood is, leeft haar werk voort. Beertje Pippeloentje, Pluk van de Petteflet, Ibbeltje en natuurlijk Jip en Janneke. Annie M.G. zit in het collectief geheugen van de Nederlander. Naast de bovenstaande kinderboeken was zij een van de grondleggers van de Nederlandse musical. Zij schreef samen met Harry Bannink de musicals “Foxtrot”, “Heerlijk duurt het Langst” en “Madam”. Deze vrouw verdient een eigen musical, een musical die haar eer aan doet. Deze kreeg ze!

 

IMG_0027.JPG
Foto: Roy Beusker

Wat: Was Getekend, Annie M.G. Schmidt
Wie: Simone Kleinsma, Marjolijn Touw, Wim van den Driessche, Jeske van de Staak en William Spaaij.
Wanneer: 17 november 2017
Waar: Schouwburg Orpheus
Door: Robin Streppel

Sterke cast
Het verhaal van de musical over Annie wordt vertelt vanuit de dialoog met haar zoon Flip. Flip is opzoek naar de ring van Annie voor haar wassenbeeld in Madam Tussauds. Hij komt herrineringen tegen van haar leven. Hij stelt hij haar vragen, kritische vragen om te ontdekken wie zijn moeder echt  is. Ook het minder mooie aan het leven van de schrijfster wordt verteld. Simone Kleinsma kruipt in deze voorstelling in de huid van Annie en dit doet ze vol overgave. Je gelooft Kleinsma elk moment, want haar Annie is gevat, eigenwijs en waar nodig komisch. William Spaaij als Flip van Duijn heeft de mannelijke hoofdrol, die zijn moeder vragen stelt. Daardoor gaat Annie naar uiteenlopende situaties uit haar verleden. Simone en William spelen zelf ook deze situaties, maar waar nodig wordt de jonge Annie M.G. neergezet door Jeske van de Staak. Wat een talent en wat een stem “Wij doen samen met een vrijer” is geweldig neergezet. Jeske geeft Simone gelijkwaardig tegenspel, mooi om haar na de kleinere producties in een grote voorstelling te zien. William Spaaij krijgt in deze rol de kans al zijn vakmanschap te te tonen.

Mooi materiaal
Het script is gebaseerd op het boek “Anna” van Annejet van de Zijl, die het levensverhaal van de schrijfster beschreef. Dick van den Heuvel beperkte dit tot een goed lopend script, met slimme vondsten. Het leven van Annie is spannend genoeg geweest om een avond te vullen. De nummers van Schmidt omlijsten de scenes, wat is het mooi materiaal. “Zeur niet”, “Zwakke vrouw” en “Sorry dat ik besta” zijn voorbeelden van de nummers die in deze voorstelling zitten. Er zijn de leukste scènes om de nummers heen gebouwd zoals “Herr Heinzelmann”, waarbij Annie een vriendje heeft die pro Hitler is. Heel luchtig wordt er een scène met een bootje gespeeld waarin Marjolijn Touw als de de moeder van Annie de boel aanvoert. Een uiterst grappige rol van Touw, zoals we van haar gewend zijn.

Sterk ensemble
Door de snelle wisselingen in situaties is er veel werk voor het ensemble. Zij vullen vele bijrollen in en dansen en zingen met plezier. Martijn Vogel en Nandi van Beurden springen er voor mij uit. Waarbij de Jip en Janneke persiflage zeer geestig is door Martijn en nog een jongen uit het ensemble. “Dansen op de Vulkaan” komt binnen door het prachtige solistische werk van Kleinsma, ondersteund door dit top-ensemble.

Een mooie avond heb je bij Was getekend, Annie M.G. Schmidt, een mooie biografische musical. Er is een goede mix tussen diepgang en humor en er staat een cast vol vakmanschap onder leiding van Simone Kleinsma.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s