In bed met Dietrich en Piaf, de Mus en de Engel overtuigen.

Wat zullen ze over 100 jaar nog kennen? De muziek van Edith Piaf of de films van Marlene Dietrich? Twee iconische zangeressen uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Er bestaat een foto van een innige zoen van deze twee diva’s, er is verder weinig bekend over de relatie van de Mus (Piaf) en de Engel (Dietrich). Met dit vertrekpunt schreef Daniël Cohen het script voor “In bed met Dietrich en Piaf”. Het idee voor deze voorstelling is geboren in de catacomben van het Circustheater in Scheveningen, waar hoofdrolspeelsters Irene Kuiper en Frédérique Sluyterman van Loo te zien waren in Billy Elliot. Beide actrices zijn gefascineerd door de vedettes uit het verleden, waarna vorig jaar een week proefvoorstellingen in het Amsterdamse Zonnehuis volgden. Nu zijn ze op tournee! 
Frédérique Sluyterman van Loo als Marlene Dietrich
Wat: In bed met Dietrich en Piaf (tournee)
Wie: Frédérique Sluyterman van Loo, Irene Kuiper en Ger Otte
Wanneer: 3 november.
Waar: Het Schaffelaar Theater, Barneveld
Door: Robin Streppel
Een jaar later zijn de twee actrices op tournee met de voorstelling. Theater Review bezocht het nogmaals en werd wederom weggeblazen door deze voorstelling. De start is ingetogen, Marlene zit in haar appartement in Parijs, ze wil zich niet meer tonen. Ze wil het beeld dat haar publiek van haar heeft in ere houden. Net zoals in de rest van haar leven wil Dietrich de controle houden. Piaf komt bij haar op bezoek, fictief, want ze is eigenlijk dood. Piaf is haar tegenpool, beiden dames houden elkaar een spiegel voor. De ingetogenheid van het begin ontpopt zich tot een groots en meeslepend stuk, waarbij de tegenstelling van de karakters heerlijk clashen. De mannen uit het leven van beide dames worden door Ger Otte gespeeld. Hij speelt liefdes, regisseurs en zelfs Hitler. Juist doordat er zo weinig bekend is over de relatie van de dames heeft Cohen als schrijver de vrije hand gehad. De scène waarin ze Hitler proberen te vermoorden is hiervan een voorbeeld. Irene Kuiper en Frédérique Sluyterman van Loo zijn voortreffelijk in in deze hoofdrollen, ze zijn van het begin tot het eind sterk.
De muziek van Dietrich en Piaf zit door de voorstelling heen verweven. De muziek van Dietrich is rustig, waar de muziek van Piaf groots en meeslepend is. Precies zoals beide personages zijn. Dietrich behoudend en Piaf een levensgenieter. De voorstelling op tour is net zo goed of misschien wel beter dan in het Zonnehuis! De cast en creatives steken hun nek uit om hiermee op tournee te gaan, eigenlijk moet iedereen dit stuk zien. Goed dat ze op tournee zijn gegaan met dit kunstwerk!
Irene Kuiper als Edith Piaf
Foto’s Neeltje Knaap
Meer info:
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s