Gender zet aan tot denken

Jaarlijks maakt Toneelgroep Oostpool een educatieve voorstelling, die langs de middelbare scholen gaat in Gelderland en Overijssel. Samen met Theater Sonnevanck brengen ze dit jaar de voorstelling Gender met een trailer naar de scholieren. Het doel van deze voorstelling is acceptatie van wie je bent.

gender
Foto: Sanne Peper

Wat: Gender
Wie: Josha Stradowski en Merel Pauw
Wanneer: 27-09-2017
Waar: Artheneem college Arnhem
Door: Robin Streppel

Een jongensachtig meisje en een meisjesachtige jongen hebben vriendschap, ze herkennen zich in elkaar. Het jaarlijkse schoolfeest vangt aan, maar beiden twijfelen. Hoe zullen ze gaan? Voegen ze zich naar dat wat de maatschappij van ze vraagt? Of gaan ze als de persoon die ze zijn. Kleding waarin zij zich prettig voelen? De twee bespreken de invloed van hun genderbepaling en wat voor invloed het heeft op hun gevoel en leven. Het man/vrouw denken wordt onderzocht in deze voorstelling, waarin seksualiteit, sekse en sociale verwachtingen samen komen. Hij wil het liefst in een jurk lopen, zij weet niet wat ze is. Ze zou het liefst overvloeien in haar zijn tussen man en vrouw, diversiteit staat centraal in deze educatieve voorstelling.

Een uur lang staan acteurs Josha Stradowski en Merel Pauw in een hypermodern decor. Ik dacht dat het een artistiek en abstract stuk zou zijn, dit is niet het geval. Er is op herkenbaarheid en identificering met de doelgroep gemikt. Het tweetal schakelt snel. Zo is Josha eerst een stoere jongen, die een meisje probeert te versieren. Echter blijkt er meer achter te zitten, dit meisje voelt zich geen meisje. En Josha is niet alleen een knappe stoere jongen, maar hij voelt zich fijn in de jurk van zijn moeder en op hoge hakken. Op een vrije en prettige manier wordt dit naar voren gebracht door de twee acteurs. De snelle schakelingen in de conversatie maken dat je blijft kijken. Beiden acteurs (laatste jaar Hogeschool voor de Kunsten) zijn beloften voor de toekomst. Josha heeft een prachtige uitstraling en ogen waar je op slag verliefd op wordt.

Deze voorstelling sluit aan bij de doelgroep. Dit komt mede door de moderne vormgeving van Janne Sterke, een decor, simpel maar doeltreffend, met schuivende panelen. Hulde voor de regie van Timothy de Gilde, die met veel metaforen een prachtig verhaal heeft weten te vertellen. De opbouw is goed, toch zie je bij de jongens op de voorste rij dat ze het lastig vinden als een jongen in een jurk loopt of als hij lippenstift opdoet. Dat is zoals het is, maar hoe goed is het dat deze voorstelling bijdraagt aan de acceptatie van diversiteit? Bij het zien van het decor was ik bang dat het een abstracte, kunstzinnige voorstelling zou worden, dat is het niet. Dat maakt het goed te begrijpen en maakt het toegankelijk voor de jongeren die deze voorstelling te zien krijgen. Het kan niet anders dan dat deze voorstelling bijdraagt aan maatschappelijke vorming, want het zet je als toeschouwer aan het denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s