‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, top-kwaliteit!

Koninklijk Theater Carré brengt eens in de zoveel tijd een grote West End of Broadwayproductie naar Nederland. Vorig jaar was de legendarische musical Pippin te zien in dit concept “Broadway aan de Amstel.” Dit jaar is daar ‘The Curious incident of the Dog in the Night-time’, een populair toneelstuk van het National Theatre uit Londen. Wederom laat Carré zien dat ze een parel naar Nederland hebben gehaald. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige miljoenenbestseller van Mark Haddon. Simon Stephens bewerkte het boek tot een theatervoorstelling. Tony Award-winnares Marianne Elliott regisseert het stuk.

IMG_0017
Foto: Brinkhoff Mögenburg

Wat: ‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Wie: The National Theatr met in de hoofdrol Josuha Jenkins
Waneer: 26 september 2017
Door: Robin Streppel

‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time vertelt het verhaal van de vijftienjarige Christopher John Francis Boone. Hij weet veel van wiskunde, maar weinig van mensen. Christopher houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar wanneer blijkt dat de hond van de buurvrouw vermoord is, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint aan een onvergetelijke reis die zijn veilige wereld volledig op zijn kop zet.

Joshua Jenkins speelt de hoofdrol explosief en komt binnen als autistische Christopher. Voor mij als begeleider van jongeren met een verstandelijke beperking (vaak ook autistisch) was zijn spel herkenbaar. Wat een vakman op jonge leeftijd. Zo uitgesproken als het karakter van Christopher is, zo is ook het spel van de gehele cast. Er wordt hard gesproken en bewegingen worden flink aangezet, toch behoudt het zijn geloofwaardigheid. Iets wat ik ook had verwacht van een prestigieus gezelschap als The National Theatre.

Deze toneelvoorstelling is het schoolvoorbeeld van modern theater, qua thematiek en vormgeving. Het decor zit vol vernuftige high-tech snufjes, zo wordt er een metro geïmpliceerd met wat lampen. Als Christopher een tekening maakt is dat ze zien op grote ledschermen met de mooiste projecties (Finn Ross). Het lichtplan van Paule Constable maakt ook indruk.

Met ‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time’ haalt Carré met recht een prachtige toneelvoorstelling naar Nederland van hoogwaardige kwaliteit, een buitenkans om te zien.

‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time’ is nog te zien t/m zondag 1 oktober.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s