Geen Paniek! Stoffige komedie wordt gered door goede acteurs

Geen Paniek vertelt het verhaal van een groep acteurs die in een klucht staan, dus echt een klucht in een klucht. Drie keer wordt dezelfde tekst uit het eerste bedrijf van de klucht gespeeld. De eerste keer zoals het hoort tijdens de repetities. De keer erna zie je backstage een grote chaos en de derde keer is de cast verder in de tournee en staan ze elkaar naar het leven. De intriges van het toneelgezelschap komen allen aan bod! 
Scenefoto-Geen-paniek-foto-Leo-van-Velzen-691x463
Een scéne met Justus van Dillen en Wendell Jaspers
Wat: Geen Paniek!
Wie: Tjitske Reidinga, Wendell Jaspers en Dick van den Toorn.
Wanneer: 29 augustus 2017
Waar: DeLaMar, Amsterdam
Door: Robin Streppel
DeLaMar producties kiest er elk jaar voor om een voorstelling naar het theater te halen waarin vedette Tjitske Reidinga (behoeft geen verdere introductie) de hoofdrol speelt. Vorig jaar was dit het theatersucces In De Ban van Broadway. Dit jaar koos de producent als zomercomedy het bekende Noises Of. In de keuze van het stuk zit direct het probleem. Het is een ouderwetse klucht, een blijspel, waarin de deuren open en dicht gaan. Leuk zou je denken? Wat mij betreft vraagt deze tijd om meer snelheid, meer gelaagdheid en uitdaging. De intriges van de B-acteurs die met elkaar de lakens delen zie je ver vantevoren aankomen. Dat je drie keer dezelfde basistekst te zien krijgt is grappig, maar in het tweede deel zit je een half uur naar stil spel te kijken. Het haalt voor mij de spanning weg, kennelijk heb ik behoefte als toeschouwer aan woorden.
De regie was in handen van Antoine Uitdehaag, die van deze klassieker een goedlopend geheel heeft gemaakt. Mooi om te zien dat de acteurs in zijn regie veel plezier maken. Een toneelstuk in een toneelstuk regisseren lijkt mij een enorme klus. Ondersteunend is hierin het vernuftige decor van Thomas Rupert. Het mensenwerk, zowel voor als achter de schermen, maakt deze gedateerde productie de moeite waard.
De acteurs doen het overigens fantastisch. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld en hebben stuk voor stuk een en lumineus gevoel voor timing. Waarbij direct opvalt dat Tjitske niet eens een enorm grote rol heeft ten opzichte van de rest. Haar snoetje doet het natuurlijk goed op de poster, dat snap ik. Echter is voor mij de ster van de avond Wendell Jaspers als de ordinaire Sandra. Ze doet me denken in deze rol als Judith Osborn met een rokerige stem en zongebruinde huid. Net als Wendell speelt de rest van de cast ook dik aangezet. Het vakmanschap van de acteurs maakt Geen Paniek een bezoek waard.
Na een speelperiode in DeLaMar gaat Geen Paniek nog kort op tournee.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s