Rebecca is mysterieus

Rebecca is een musical die al lang op mijn verlanglijstje stond. De muziek van Sylvester Levay vind ik echt geweldig. Mijn lievelingsmusical is Elisabeth, tel daarbij de kans op Pia Douwes te zien in dit Duitse stuk en er zijn redenen genoeg om af te reizen naar Tecklenburg. Al decennia lang worden in de ruïnes van het slot de Freilichtspiele georganiseerd, waar enkele titels gebracht worden. Al meerdere keren werd ik als theaterliefhebber getipt over de producties in de Duitse burchtstadje. Maar ja, het is niet naast de deur, waardoor het er niet van kwam. Rebecca veranderde dit, want dit stuk wilde ik graag zien. De kans om dit in de openlucht te zien is natuurlijk een unicum.

 

IMG_0014
Pia Douwes als Mrs Danvers 

Wat: Rebecca
Wie: Pia Douwes, Jan Ammann, Milica Jonanovic
Wanneer: 13 augustus 2017
Waar: Freilichtspiele, Tecklenburg, Duitsland
Door: Robin Streppel

Het verhaal is gebaseerd op het boek van Daphne du Maurier, waarvan later ook een film is gemaakt. De voorstelling vertelt het verhaal. Een naïeve jonge vrouw werkt als gezelschapsdame van mevrouw Van Hopper. Tijdens een reis naar Monte Carlo ontmoet ze de aristocratische weduwnaar Maxim de Winter. Ze worden verliefd op elkaar en al binnen enkele weken trouwen ze. Ze trekken in zijn landhuis in Cornwall en de vrouw wordt bekend als ‘de tweede mevrouw De Winter’. Van een hartelijke ontvangst is nauwelijks sprake, niemand van het personeel toont enthousiasme over de komst van de nieuwe vrouw en vooral de kille huishoudster Danvers maakt haar het verblijf niet makkelijk. Iedereen blijft trouw aan Maxims eerste vrouw Rebecca, die onder mysterieuze omstandigheden is overleden. Er wordt haar verteld dat ze door de verdrinkingsdood om het leven kwam, maar meer wil niemand kwijt over haar dood.

In de rol van Ich is Milica Jonanovic te beworderen, wat is deze dame talentvol. Ze neemt je gelijk mee in het verhaal en weet met haar stem indruk te maken. De tweestrijd die zij ervaart in haar nieuwe leven op landgoed Mayerling is voelbaar. Haar solo’s zijn prachtig, ze krijgt dan ook een daverend applaus. De man waarvoor de gehele zaal ook gaat staan is Jan Ammann, deze populaire Duitse (musical)acteur is te zien als Maxim de Winter, deze rol speelt hij fantastisch. Zijn vertolking is stabiel en wat heeft deze man een uitstraling, volgens mij werden alle vrouwen en sommige mannen on de zaal verliefd op hem. Eerder zag ik hem in Tanz der Vampire, waarbij ik ook van hem onder de indruk was. Toch vind ik het personage van Maxim de Winter weinig sympathie hebben in het begin, dit draait later blij als hij ten onrechte wordt beschuldigd van de dood van zijn eerste vrouw. Vocaal is hij sterk in de nummers zoals “Gutt warum”, ik snap dat hij een ster is in Duitsland. De grote mate van interesse voor deze voorstelling op de Frielichtspiele komt mede door het aantrekken van deze acteur. Alle voorstellingen zijn uitverkocht.

REbecca Tecklenburg

De vrouw voor wie ik kwam was ons Nederlands trots over de grens, Pia Douwes. La Douwes is voor mij het allerbest in dramatische rollen, waarbij ze haar stem flink kan gebruiken. Rollen waarbij ze haar tanden zet in de moeilijkste nummers, waarbij ze een paar belt noten niet schuwt. Pia speelt de gemene en verbitterde huishoudster Mrs Danvers, deze rol heeft een belangrijke kracht en geeft de voorstelling het rauwe randje mee. Ze weet dit perfect te benaderen, waardoor het mysterieus is wat ze doet. Pia maakt het meest indruk met het nummer “Rebecca”, waarmee ze de tweede vrouw van Maxim de Winter tot waanzin drijft. Dit nummer komt drie keer terug, waarbij ze de eerste reprise indruk maakt met zwevende ramen. Pia lost de verwachting in, wat is ze ongelofelijk goed op haar plek. Ze verraste me in het begin van deze zomer met een prachtige Elisabeth in Concert, nadat ze volledig van haar voetstuk was gevallen met het doodgeslagen muziekprogramma “A Mid Winterstale”. Haar talent ligt echt in de mooie grote vrouwenrollen, die vragen om gelaagdheid.

Hoofdrollen zijn niets zonder sterke bijrollen, deze zitten genoeg in Rebecca. Anne Welte als overacting Amerikaanse Mrs. Hopper steelt het meest de show door haar geweldige shownummer. Er staat een cast van ongeveer 50 man op het toneel, waarvan een groot deel amateurs in het ensemble. Fantastisch dat professionals en amateurs het toneel delen op zo’n grote schaal. Wel is het contrast groot in professie en uitstraling, maar af en toe een verkeerd been dat omhoog gaat of een beweging uit de tel heeft z’n charme.

Rebecca is een ervaring. De setting van het openluchttheater geeft het veel meer belevenis. De sterke cast en mooie beeldende vormgeving maken dit plaatje compleet. Ik was verrast door het niveau van deze buitenproductie en ik zal ongetwijfeld volgend jaar weer afreizen naar dit Duitse bergstadje, waar ze dan Les Miserables op de bühne zullen brengen.

IMG_0015
Jan Ammann en Milica Jonanovic
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s