Hapje? Een spannende intrige

Jaarlijks is in het Arnhemse park Sonsbeek het theaterfestival “Sonsbeek Theater Avenue”, waar een keur van performers hun voorstelling presenteert. Grote act is elk jaar Sven Ratzke. Daarnaast spelen er diverse cabaretiers en gezelschappen. Theater Review was erbij en schrijft over één voorstelling die eruit sprong dit jaar een recensie! 

Wat: Hapje?
Wie: Mirthe Bron, Ludo van der Winkel en Florian de Backere
Waar: Sonsbeek Theater Avenue
Wanneer: 19 augustus 2017
Door: Robin Streppel

19488970_1690000144361546_7739796265254697112_o

“Hapje?” is een muzikale tragikomedie over het huwelijk, butlers, sex en andere smakelijkheden. U bent als verrassing te gast op het diner waar Philip en Carolina de knoop doorhakken: Tot de dood ons scheidt of scheiden tot de dood? Zo schrijft het trio van acteurs in het programmaboekje. In de hoofdrollen schitteren Mirthe Bron (Dames Eerst/Purper Ladies), Ludo van der Winkel (Soldaat van Oranje) en Florian de Backere van het begin tot het eind. Het drietal houdt de spanning in de voorstelling, waarbij je het voelt branden. Hapje vertelt het verhaal van Carolina en Philip, die in plaats van een huwelijk een tienjarig contract met elkaar zijn aangegaan. Geen moeten, geen monogamie. Het vrijgevochten en succesvolle spel, hij een mediamagnaat, zij een dame van adel en nymfomaan hebben het alles beslissende diner. Gaan ze nog tien jaar verder of kappen ze ermee? Al hun vrienden (het publiek) zijn uitgenodigd door de butler.

De voorstelling begint ludiek. Carolina en Philip zitten met een koptelefoon op met muziek. Na instructie van James worden deze ontdaan en roept het publiek: “verrassing”. We zijn getuigen van het alles beslissende moment, het contract beëindigen of een huwelijk tot de dood hun scheidt. Mirthe Bron speelt de verleidelijk Carolina vol overgave, ze schakelt razendsnel. Schakelingen zijn gedurende deze voorstelling de hele tijd aan de orde. Is ze niet intens in contact met haar  Philip, dan flirt ze met James die eigenlijk homo zegt te zijn, al weet Carolina wel beter en laat ze deze heer van twee walletjes vreten. Mirthe is een goed actrice, die weet wat ze doet. Het hoge niveau van deze voorstelling staat dan ook in schril contrast met andere voorstellingen op dit festival. Bron zette twee jaar geleden een fantastisch tribute neer met muziek van Queen “Daddy Freddie. Het is dan ook onbegrijpelijk dat zij niet doorbreekt bij het grote publiek.

Ditmaal schreef  ze het stuk met twee heren, die beiden ook goed spelen. Ludo van der Winkel is een aantrekkelijke verschijning met charisma. Hij speelt groot, soms wat te groot voor een theaterwagen waar dertig man in past. De chemie tussen dit drietal is voelbaar en van essentieel belang voor deze driehoeksverhouding. Nu duurde de voorstelling dertig minuten, maar ik ben benieuwd wat een langere versie van dit stuk doet met de spanningsboog.

Hapje is een leuke theaterervaring, zittend met een glas wijn kijken naar een absurde relatie.  Hapje verdient het om verder ontwikkelt te worden. Wellicht met muziek?  Zeker met de muzikale kwaliteiten van de hoofdrolspelers biedt dit potentie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s