Der Glöckner von Notre Dame, meeslepend en bombastisch

De Klokkenluider van de  Notre Dame, is een legende waarvan Disney in de jaren 90 een animatiefilm maakte. Oorspronkelijk is de film gebaseerd op het boek van Victor Hugo. Disney maakte in 1999 de musical met de muziek van Alan Menken en teksten van Stephen Schwartz. Beiden creatives behoeven geen verdere verheldering, want zij maakten de mooiste songs en teksten volgens het Disneyconcept, dramatisch met een herkenbare melodie. Leuk om te weten is dat de wereldpremière van de The Hunchback of Notre Dame niet in de VS was, maar in Berlijn plaats vond. Dit is voor een Disneyvoorstelling ongebruikelijk.

pmp-hunchback-6_2160x1216
Foto: Stage Entertainment

Wat: Der Glockner von Notre Dame
Wie: Felix Martin, David Jacobs en Sarah Bowden
Wanneer: 16 juli 2017
Waar: Theater des Westens, Berlijn
Door: Robin Streppel

Het verhaal
In het Parijs van 1482 vertelt Clopin, een bejaarde zigeuner het verhaal van de Zigeuners die op illegale wijze de stad binnen vielen. Een zigeunervrouw gaat op de vlucht en wordt vermoord door Frollo. Frollo ontdekt dat de vrouw een kind bij zich had, dit kind is misvormd. Hij wil dit kind doden, maar hij wordt tegengehouden door de Aartsbisschop. Hij krijgt de opdracht het kind groot te brengen als zijn eigen kind. Hij noemt het Quasimodo. Quasimodo moet in de toren van de Notre Dame blijven. 20 jaar later droomt hij van een leven buiten.

Duister
Deze voorstelling is duisterder dan de Disney films. De invloed van klassieke zware kerkmuziek zet dit aan. Iets wat mij aanspreekt, want het zet de tragiek van het personage van Quasimodo duidelijker neer. Naast het ensemble is er een groot kerkkoor te horen met alleen live zangers, dat geeft het extra dynamiek. Indrukwekkend. Vocaal hoogtepunt is het bekende solonummer “Drausen”, dat in een Nederlandse vertaling ook wel eens gezongen is als ” Daar buiten”. Quasimodo zingt zijn droom om buiten de toren te leven. David Jacobs is aandoenlijk in deze rol.

Esmeralda loopt als een droom van een vrouw door het verhaal. Sarah Bowden speelt de rol perfect en is een echte Disney “prinses”. De sensuele zigeunerin is de droom van elke man. Uiteindelijk wint Quasimodo het hart van deze danseres, maar sterft zij in zijn armen. Het samenspel tussen Bowden en Jacobs is mooi, er is duidelijk chemie.  Vocaal gezien is de rol van Frollo de hoofdrol, deze man heeft de mooiste partijen. Waanzinnig hoe Felix Martin deze lijnen zingt het nummer “Esmeralda” is een absoluut hoogtepunt. De slechterik speelt de hoofdrol in deze voorstelling. Nederlander Guido Gottenbos is understudy voor deze rol. Hem troffen we deze avond als aartsbisschop. Ik kan me voorstellen dat Gottenbos perfect past als Frollo. Leuk om te zien dat veel Nederlands talent het over de grens zo goed doet.

gvn_ber_prio-2_szenenmotiv_tambourine-sarah-bowden-as-esmeralda-photo-johan-persson-©disney_707x398
Foto: Stage Entertainment

Dramatisch stuk
De voorstelling is prachtig voor liefhebbers van dramatische muziek en de wat zwaardere musicals. Iets wat ik niet verwachtte van een voorstelling van Disney, dit vraagt van de producent veel om het juiste publiek aan te spreken. Ik voorzie problemen als deze productie naar Nederland komt, waarbij toch de lichtere musicals de voorkeur genieten van het grote publiek. Verwacht men een lichte Disney musical, dan heeft men het verkeerd. Dit door gecomponeerde stuk heeft veel meer drama in zich en is minder geschikt voor kinderen dan ander werk van Disney. Juist daarom waardeer ik deze productie enorm.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s