Gitty Pregers “The Lion King is een wereldwijde familie”

Gitty Pregers heeft een rode draad in haar carrière, dat is “The Lion King.” Twaalf jaar geleden speelde ze in het ensemble van de versie in Scheveningen. Waarna ze vertrok naar Londen om ook understudy te zijn van Rafiki. Daarna mocht ze ook in Taiwan de zelfde positie op zich nemen. Nu is ze wederom in de Nederlandse versie te zien als swing en understudy voor de rol van Rafiki. Wat maakt deze productie zo bijzonder? Wij vroegen het aan Gitty.  

Door: Robin Streppel

Je staat nu in “The Lion King” wat maakt deze voorstelling zo bijzonder?
“Tja wat niet, deze show is al twintig jaar een succes en verveeld eigenlijk nooit. Het verhaal en onderwerp blijft ook altijd heel actueel, op zoek gaan naar jezelf en het pad dat voor je is uitgestippeld volgen, met natuurlijk de nodige omleidingen! Het is een prachtige show die elke generatie aanspreekt. Ook mensen die niet perse van musical houden komen vaak bij deze voorstelling vandaan met de woorden, Oeh dit was wel een spektakel. Musical in z’n puurst

unnamed (3)
Foto: Roy Beusker

Je bent understudy voor Rafiki, die Afrikaans spreekt. Hoe heb je dat onder de knie gekregen?
“Dat is heel veel uren repeteren en erover dromen geweest. Wat vooral belangrijk is zijn de click’s die in de zuid-Afrikaanse taal voorkomen, er zijn dan ook nog eens verschillende talen (Zulu, Zutu, Xhosa en Swahili) dus dat was wel even pittig ja. Maar we krijgen hele goede begeleiding bij. Inmiddels is het voor mij zo’n 12 jaar geleden (tijdens de 1e Lion King) toen ik de rol voor het eerst speelde dus de taal zit er nu wel in en ik denk ook dat ik het de rest van mijn leven niet meer vergeet!”

Je hebt in verschillende versies van The Lion king gespeeld. Waaronder in het mekka van de musical de Londense versie. Wat is jouw mooiste herinnering?
“Mijn mooiste herinnering op West End en tegelijkertijd ook wel de spannendste. Dat was de eerste keer dat ik daar de rol van Shenzi, één van de hyena’s, mocht spelen. Je bent zo gewend om de rol in het Nederlands te doen en dan ineens in het Engels, wat ik prima spreek maar als je dan in dat kostuum, wat best warm is, over het toneel moet rennen en dan ook moet zorgen dat de tekst er in t Engels uitkomt en niet in het Nederlands, dat is best een opgave. Maar, dat geeft een ontzettende kick!! En de ‘friends for life’ die je maakt want The Lion King is één hele grote wereldwijde familie.”

Als donkere actrice ben je heel erg afhankelijk van het musicalaanbod. Zie je dat

unnamed (2)
Foto: Laura te Regt – De Boer

als een voordeel of een nadeel?
“Hoe afgezaagd het ook klinkt, het is zowel een voor- als een nadeel. Het is af en toe lastig om werk te vinden, er zijn niet altijd shows waarin donkere acteurs staan. Aan de andere kant zodra deze shows wel komen, dan zijn er niet veel mensen die in aanmerking komen om auditie te doen. Dus is de kans dat je in één van die shows komt wel wat groter. Maar goed in the end is het voor iedereen in dit vak altijd hard werken en beoordeeld worden dus hard werken moet je sowieso, of je nou getint bent of niet! Daarnaast wordt er tegenwoordig bij veel shows steeds vaker niet alleen naar de huidskleur gekeken maar vooral of je in bepaald plaatje past wat bijvoorbeeld een regisseur in gedachten heeft.”

Welke rol wil je dolgraag spelen?
“Eigenlijk heb ik de rol die ik altijd heel graag wilde spelen, naast Rafiki, al mogen spelen. Effie White in de musical Dreamgirls!! Deze rol heeft zoveel lagen in zich en prachtige nummers om te zingen waar je echt al je emotie in kan en mag stoppen!!! In 2014-2015 heb ik het voorrecht gehad om als alternate deze rol te spelen. Als deze show nog een keer terugkomt sta ik zeker ‘voor de deur’ om em nog een keer te mogen doen!”

Gaan we jou in “The Color Purple tegen komen?
“The Color Purple zou ik geweldig vinden!! Een van de shows waarvan ik altijd zei; als daar audities voorzijn ga ik voor de deur liggen!! Dus ja, dat lijkt me geweldig. Maar of je me erin gaat zien geen idee! De show gaat pas spelen in 2018 en audities zijn er nog niet voor geweest, maar ik zou zeggen, hou m’n Facebook in de gaten en dan zie je t vanzelf!”

Theater Review schreef over The Lion King:
“The Lion King is een beleving”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s