Pia Douwes straalt in slecht uitgedacht concept “A Mid Winter’s Tale”

Pia Douwes neemt je mee op een winterse muzikale reis

Pia Douwes is de grootste vedette op het Europese vaste land. Ze speelde, naast grote musicalrollen in Nederland, ook op Broadway, West End en in de mooiste theaters in Duitsland en Oostenrijk. Vol verwachting zat ik in de zaal. Eerder zag ik de solovoorstelling “Dromen”, die zij enkele keren speelde, waarbij mij al duidelijk werd dat ze niet de warmte heeft die een Simone Kleinsma wel in haar programma’s weet te leggen. Maar ik help je direct uit je droom, want A Midwinter’s Tale is alles behalve een soloprogramma. Douwes staat groot op de poster, maar helaas deelt ze het podium met een orkest, een plaatselijk koor en de Belgische musicalster Dimitri Verhoeven. Voor mij als groot Douwes fan een kleine teleurstelling, omdat de effectieve tijd dat zij op het podium staat zeer wordt ingekort.

 

Wat: A Midwinter’s Tale
Wie: Pia Douwes, Max Smeets, Dimitri Verhoeven en Vocal Vision
Wanneer: 3 februari 2017
Waar: Theater Figi, Zeist
Door: Robin Streppel

midwintertale

Het begint al verkeerd. Het orkest, het koor en Verhoeven komen oplopen. Ze stellen zich voor zonder nog maar iets gedaan te hebben. Smeets stelt Pia voor en men start het eerste nummer. Waarom? Open met een krachtig nummer. De beste zangeres uit musicalland staat naast je. Zonde! Vervolgens kabbelt de avond verder. Het mist eenheid, het mist souplesse en het voelt ongemakkelijk. Dit komt mede door het koor dat de gehele avond achter de solisten staat, ook als ze niks te doen hebben. Het koor Vocal Vision krijgt de kans om te stralen en dat doen ze. Ze zingen prachtig a capella en stralen plezier uit. Toch was het mijn inziens te veel koor en te weinig Pia. Bij een winters programma had ik graag meer intimiteit gezien, waarbij ik ervan overtuigd ben dat Douwes dat kan.

Het is een ratjetoe aan nummers, die volgens de samensteller in het genre winter vallen. Zo zingt Douwes “My Heart Will Go On” uit Titanic, die ijsberg is immers best winters. “De Dodenrit” van Drs P is grappig uitgebeeld en past goed in het thema. Des te groter was mijn verwondering bij het horen van enige kerstliedjes in februari. Je snapt dat ik het spoor bijster was. De inleidingen van de nummers had ik liever verbonden gezien met persoonlijke anekdotes. Douwes staat al 30 jaar in het theater, volgens mij heeft zij een schatkist aan herinneringen. Dat is voor mij winters, mooie verhalen bij het haardvuur. Dat gevoel had ik graag gekregen van het programma.

Was het dan allemaal slecht en verschrikkelijk? Welnee! Het is een vermakelijke avond uit, waarbij er mooie nummers worden gezongen. Verhoeven heeft een warme stem die prachtig uitkomt in “The Circle of life” en de andere nummers die hij zingt. Douwes haar hoogtepunten zijn “Let it Go” uit Frozen en het nummer “Angel”. De pauzefinale “Cold as Ice” is een mooie samenwerking tussen het koor, het orkest en de solisten. Dit soort momenten zijn dan ook genieten. Toch miste ik ook musicalrepertoire, waar de vedette bekend om staat. Het orkest Maxemillecorde onder leiding van Max Smeets speelt prachtig.

Er had veel meer uitgehaald kunnen worden. Door te werken met een plot en duidelijke regie, dit programma gaat alle kanten op. Speels is leuk, maar dat is het juist niet. Als Pia Douwes fan is het altijd fijn haar op de bühne te zien. Waar ik op hoop is een programma met al haar grote musicalnummers en de nummers die ze altijd al eens wilde zingen. Verweven met persoonlijke notes. Wellicht had ik te grote verwachtingen? Ik kan niet wachten totdat Pia in juni in de paleistuin van het Loo Elisabeth weer tot leven wekt.

A Midwinter’s Tale reist door het land en is tot 19 maart te zien. 

 

Advertenties

3 gedachtes over “Pia Douwes straalt in slecht uitgedacht concept “A Mid Winter’s Tale”

 1. Weet je, ik dacht dat het aan mij lag. Ik had me zoiets anders bij de voorstelling voorgesteld. Meer zoals de solo shows van Simone Kleinsma (Wiens laatste solo helaas ook niet aan mij besteed was) of die van Mariska van Kolck waar ik bij beide voorstellingen enorm van genoten heb.
  Helaas bleek het echt compleet anders te zijn. Nergens werd iets gezegd over Dimitri (maar ik vond hem wel erg goed) en voor een show waar ik verwachtte 90% Pia te krijgen (Het leek me zo leuk om haar eens in een eigen show te zien, áls Pia) werd ik flink teleurgesteld.

  Ik had voordat we naar de show gingen reeds een kaartje gekocht voor een latere voorstelling. Onder het motto “Er is niet zoiets als teveel Pia”. Er is echter wel zoiets als “Te weinig Pia”. Net toen ik aan het overwegen was mijn ticket te koop te zetten omdat ik hem eigenlijk niet nog eens hoefde te zien kwamen de berichten over de annuleringen. En inmiddels is alles geannuleerd waaronder ook de show waar ik nog heen zou gaan.

  Tot mijn verbazing zag ik net dat er voor volgend jaar een vrijwel identiek plan staat. Pia, orkest, plaatselijk koor en een zanger (maar wel een andere). Ik ga nog niet hardhollend kaarten kopen…

  Lees overigens inmiddels veel meer minder enthousiaste reacties, dus we zijn niet de enige die het zo ervaren hebben in ieder geval.

  Like

  1. Dank voor je reactie. Waar lees je over het plan voor volgend seizoen? Ik had enorm veel zin in dit concert, maar helaas kwam het mijn inziens minder uit de verf. Dat vond ik ook met “Dromen” in de DeLaMar.

   Like

   1. Excuus had je reactie gemist. Je hebt het vast inmiddels gevonden maar zo niet als je googled op Pia en Seasons dan is er genoeg te vinden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s