Op een mooie Pinksterdag doet componisten eer aan

Harry Bannink, Joop Stokkermans en Ruud Bos zijn de componisten van de vorige eeuw. Grootheden op het Nederlands kleinkunstgebied, maar ook in de reclamewereld. Producent Janke Dekker brengt dit najaar een ode aan deze kunstenaars. Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg zijn op tournee met “Op een mooie pinksterdag.” In een programma van anderhalf uur laten ze je de nostalgie herbeleven. Als twintiger verbaasde ik me over hoeveel ik van de nummers kende! Het publiek in de schouwburg was grijs, dus ik haalde de leeftijd flink naar beneden samen met mijn moeder. De actualiteit van de  nummers als “Dansen Op De Vulkaan” (Foxtrot) en Romeo en Julius/Sorry dat ik besta. Uit deze laatste citeer ik “Maar over veertig jaar, wie weet. Staan er liedjes in de hitparade. Niet alleen maar over hij en zij. Maar ook over hij en hij.” Hoewel we anno 2016 verder zijn in tolerantie, blijft dit een maatschappelijk aandachtspunt.

Janke Dekker Prod-Op een Mooie Pinksterdag-20160922-scenefotografie

 

Wat: Op een mooie pinksterdag
Wie: Lone van Roosendaal, Annick Boer en Reneé van Wegberg
Wanneer: 17 oktober 2016
Waar: Agora Theater, Lelystad
Door: Robin Streppel

Het programma zit goed in elkaar. Annick Boer is al enige tijd in het theater en heeft het archief van de meesters opnieuw gearchiveerd. Geheel op eigenzinnige wijze, dit leidt er toe dat het trio in de meest aparte settingen nummers ten gehore brengt. Een goede vondst, waarin leuke sketches je naar de nummers leiden. Het is dus meer dan een liedjesprogramma, want de dames acteren naar hartenlust.  Lone van Roosendaal laat zien dat ze alles op haar palet heeft. Haar sarcastische ondertoon is treffend in het nummer “Playboy” en “Haat” (oorspronkelijk gezongen door Jasperina de Jong). Dit soort nummers ligt Van Roosendaal, ze legt de nuances goed. Ze weet ook te ontroeren met “Het Is Over”  uit Heerlijk duurt het Langst. Ook buiten de voorstelling, waarvoor ze een Musical Award won, brengt ze emoties perfect over.

Annick Boer was voor mij de verrassing van de avond. Wat is deze vrouw grappig en wat kan zij prachtig klassiek zingen! Ze zingt verder ook “Meisje uit de provincie” en het komische “Op één been kun je niet lopen.”, prachtige klassiekers. Renée van Wegberg is een stukje jonger en dat maakt dat ze af en toe de onnozele vragen mag stellen, dit doet ze met veel plezier. Haar stem klinkt als een klok, maar ze weet mij pas in het laatste deel van de voorstelling te imponeren. Met een nummer uit de oude doos “Daar is Renée te jong voor”. “Ik kan het nog” uit de musical Fien is krachtig! Dit nummer wordt door een oude diva gezongen en dat is ze allerminst, maar doordat het in een liedjesprogramma zit kan het best. Ze doet wat ze goed kan, luid en hard zingen! De dames vullen elkaar goed aan en hebben plezier, dat stralen ze echt uit.

Herkenbaar zijn de reclamejingles zoals “Kips leverworst” en de “Altijd weer een gezellig moment met de lekkerste koffie die je kent (Douwe Egberts). Hiervan hadden ze een medley gemaakt en ook van de TV- tunes als “De Fabeltjeskrant”, “Hamelen” en “Zeg ‘ns Aaa” dit slaat enorm aan. Hetzelfde geldt voor de meezing medley. Dit spreekt mij minder aan, maar het grijze publiek is in hun element. De dames  verassen mij met hun versie van “Zeur Niet”, waar ze Echoing toepassen, heel knap en eigentijds!

De band onder leiding van Eric van Tijn speelt goed en heeft een leuke interactie met de dames en het publiek. Op Een Mooie Pinksterdag is met een eer een ode aan Ruud Bos, Harry Bannink en Joop Stokkermans. Jammer dat de zaal mager bezet was, deze voorstelling verdient het om gezien te worden!

Deze voorstelling is te zien in Schouwburg Orpheus op: 22 december

Volg Theater Review op facebook. – Klik hier

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s