Moeders en Zonen raakt de kern

New York. Cal Porter woont heerlijk met zijn vriend Will Ogden in een prachtig penthouse. Hij heeft het goed gedaan. Een mooi huis, een leuke vriend en een zoon. Op een avond staat Katherine Gerard voor de deur, de moeder van de aan Aids overleden ex van Cal, André. . Wat komt ze doen? Dat is de vraag die Cal, die Katherine één keer eerder zag op de begrafenis blijft hebben. Het weerzien rakelt veel op. Het publiek maakt tijdens Moeders en Zonen dit tafereel mee. Waarmee schrijfster Terence McNally duidelijk het verhaal achter Aids vertelt van nabestaanden. Waarbij uit alles blijkt dat Katherine de homoseksualiteit van haar zoon nooit heeft geaccepteerd. Cal heeft een goed leven nu, maar heeft ook veel verdriet en verwerking gekend. Deze worsteling komt mooi naar voren in dit stuk.

img_0063

Wat: Moeders en Zonen
Wie: Anne Wil Blankers, Paul de Leeuw en Freek Bartels
Wanneer: 13 oktober 2016
Waar: Stadsschouwburg Arnhem
Door: Robin Streppel

Het trio speelt voortreffelijk in deze Nederlandse vertaling van Raoul Heertje.. Hoewel de setting vrij statisch is in de regie van Job Gosschalk, weet toch elk personage de kern te raken. Anne  Wil Blankers speelt de verbitterde vrouw, die is getekend door het leven. Ze is nors, naar en een kreng, toch weet ze sympathie te winnen. Kenmerkend is de mimiek die bij het eind applaus opeens open is, maar tijdens de gehele voorstelling zie en voel je een gesloten vrouw. Paul de Leeuw vergeet je binnen 10 minuten en dat is zoals heet hoort. Ik keek naar Cal, het personage. Goed spel van Paul, bij wie het onhandige en vrolijke past. Freek Bartels speelt zijn jongere echtgenoot met flair en laat zien het ook zonder liedjes te kunnen redden. De cast hadden ze niet beter bij elkaar kunnen zoeken en met zulke namen zit de zaal ook vol, zo bleek deze avond in Arnhem.

Moeders en zonen is een toneelstuk die de spanning vast houdt, dit door prachtig spel van de drie acteurs. Daarnaast is het verhaal rondom de aidsepidemie in New York en verhaal dat vertelt moet blijven worden. Het heeft levens verwoest, dit wordt duidelijk in verschillende perspectieven in Moeders en Zonen. De kern van de boodschap van de voorstelling, hoe ga je om met teleurstelling en verdriet? Ga je verder of blijf je verbolgen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s