Chez Brood rockt ondanks slecht script

Herman Brood is een kunstenaar in vele opzichten. Hij beoefende de kunst als schilder, muzikant en de kunst van het leven. “Als je dood bent zeg ik tegen de kinderen dat je 101 bent geworden. Jij hebt drie keer zo hard geleefd” aldus zijn vrouw Xandra in de voorstelling Chez Brood. Een turbulent leven en een excentrieke persoonlijkheid. In combinatie met de muziek die Brood achter zich liet, zouden die ingrediënten een perfecte mix moeten zijn voor een muziektheatervoorstelling. Geen musical, maar muziektheater. Dat wordt regelmatig in de media gezegd en dat is het ook. Voor een musical is meer samenhang nodig, dat is er in deze voorstelling in geen enkel opzicht.

Wat: Chez Brood
Wie: Stefan Rokebrand, Anne Lamsvelt, Roso Reuten, Owen Schumacher en Tibor Lucaks
Waar: Schouwburg Orpheus
Wanneer: 19 mei 2016
Door: Robin Streppel

79cb5190398c88575b432152bf5dd899-1454600995

Artistieke rommeligheid
De setting van Chez Brood is een rockpodium met scenes tussendoor. De nummers van Brood worden door de scenes heen gespeeld. Dit werkt, want het laat het publiek snel schakelen. Hoewel ik niets met de muziek van Brood heb en ze mij ook niet tijdens deze voorstelling kunnen bekoren, vind ik de voorstelling zeer geslaagd door de snelle wisselingen en de scenes tussendoor. Zo is de moeder van Herman een hilarisch personage met een Zwols accent. Anne Lamsvelt speelt deze rol heerlijk. Ze speelt diverse rollen en is samen met Rosa Reuten de backingvocals van Brood. Beiden dames zitten fantastisch in hun rollen. Rosa speelt de gehele avond Xandra Brood, de vrouw en later weduwe van Herman. Ze doet dit goed, maar wat had ik graag meer van dit personage willen zien. De diepte in, wat heeft het destructieve gedrag van haar man met haar gedaan. Helaas komt het script niet verder dan een scheldpartij of met wat kleren smijten. Dit personage had veel meer diepte mogen krijgen van de scriptschrijver (Bart Chabot).

Personages komen tot leven
De vraag waarop iedereen een antwoord wil krijgen en waar iedereen benieuwd naar is: Lijkt hij op Brood en is hij Brood? Stefan Rokebrand heeft de dankbare taak om in de huid van de rocklegende te kruipen. Hij speelt Brood fantastisch en haalt alles uit de rol. Hij wordt bijgestaan door Owen Schumacher en Tibor Lucáks in de rollen van Jules Deelder en Bart Chabot. Beide heren beheersen het komische spel voortreffelijk. Zo is er een nummer waarin de draak wordt gestoken met het gebruik van drugs. De cast zet een goede prestatie neer.De band aangevoerd door Jan Rot rockt enorm en is zeker een fantastische toevoeging op het podium, daardoor lijkt het wel een rockconcert.

Jammer genoeg staan ze in een stuk waarvan het script een rommeltje is. Jan  Het gaat van de hak op de tak, waarbij je zou denken dat de schrijver geheel in stijl high of stoned was? Het is een rockconcert met stukjes er tussendoor geworden, waarbij het heel prettig is dat de personages en typetjes fantastisch vertolkt worden. Minder geslaagd is de ontmoeting van Beatrix, die eigenlijk flauw en te makkelijk is. Mogelijk om het contrast tussen in en out of control weer te geven? Chez Brood gaat voornamelijk over spuiten, zuipen en seks afgewisseld met het repertoire van Brood. Zelfs als je geen Brood-fan bent heb je een vermakelijke avond door de Koefnoen-typetjes die langs komen. Chez Brood heeft het slechtste script van het seizoen, dus dan zijn die rocknummers een hele fijne afwisseling.

2 sterren

Chez Brood speelt 18 juni zijn laatste voorstelling in DeLaMar

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s