In bed met Dietrich en Piaf, tegenstelling maakt eenheid

Er is niet veel bekend over de vriendschap tussen Edith Piaf en Marlene Dietrich. Beiden artiesten van weleer, die een basis hebben gelegd voor de huidige sterren. Daniël Cohen (script en regie) hield vooraf een lezing en benoemt dat het een zegen is dat er zo weinig bekend is over de vriendschap van deze wereldsterren. Hij had de vrije hand en kon zijn fantasie zijn gang laten gaan. Dit lukt volledig! Met In Bed Met Dietrich en Piaf wordt een sterk verhaal neergezet.

Wat: In Bed Met Dietrich en Piaf
Wie: Frédérique Sluyterman van Loo, Irene Kuiper en Ger Otte
Wanneer: 7 mei 2016
Waar: Theater het Zonnehuis, Amsterdam
Door: Robin Streppel

13094194_10156872045565634_6473331739794751629_n
Foto: Neeltje Knaap

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het appartement van de oude Marlene Dietrich. Ze maakt zich klaar voor een documentaire over haar leven, maar ze wil de perfectie en mythe rondom haar persoon in stand houden. Lukt dat haar? De controle over alles lijkt symbool te staan voor haar personage. Edith Piaf stierf op jonge leeftijd, mogelijk veroorzaakt door het veelvuldig drank en drugsgebruik. Deze tegenstelling maakt dit verhaal sterk. Beiden sterren maken elkaar bewust van hun blinde vlekken. Ze roemen elkaar, maar troeven elkaar eveneens af. Wie  is de grootste ster, van wie blijft het erfgoed zo lang mogelijk bestaan. Zijn het de nummers van Piaf of de films van Dietrich?

Frédérique Sluyterman van Loo speelt Marlene  Dietrich. Ze heeft het chique en de elegantie mee in dit personage. Ze vervult deze rol voortreffelijk, waarbij de voornamelijk Duitse liedjes van Dietrich klein zijn. Ze houdt het beheerst, waardoor je aan de lippen van Frédérique hangt. Dit in tegenstelling tot de rebelse Edith Piaf, die vol passie  het leven viert. Irene Kuiper gooit zich volledig in dit personage. Versteld stond ik van de grote stem die deze kleine vrouw in zich heeft, iets wat ik nog nooit eerder van haar hoorde. Haar La Vie en Rose is mooi, maar haar hoogtepunt is het nummer in New York. De strijd in het nummer brengt ze naar voren. Deze vakvrouwen brengen de tegenstelling die Cohen in zijn betoog benoemt goed naar voren. Chapeau!

In bed met
Foto: Neeltje Knaap

Wat zijn sterren zonder minnaars, huwelijken en scheidingen? Aan Ger Otte de dankbare taak om tegenspel te verlenen als de mannen in het leven van Dietrich en Piaf. Daarnaast neemt hij plaats achter de vleugel en is hij verantwoordelijk voor de arrangementen. Otte laat zien welke kleuren hij op zijn pallet heeft in deze dubbelrollen. Het meest hilarisch is als hij Hitler speelt in een complot hoe Dietrich en Piaf hem vermoorden. Dit is  eveneens een prachtig hersenspinsel van Cohen, die in dit script de vrije hand had.

In Bed Met Dietrich en Piaf is een sympathiek project, dat in elk opzicht geslaagd is. Het zou zo op tournee door het land kunnen. Een script vol drama, humor en fantastische songs. Het absolute hoogtepunt is de finale waarin de nummers van Dietrich en Piaf door elkaar gezongen worden. Het loopt feilloos in elkaar over. Wat gun ik het creatieve team dat dit wordt opgepakt door een producent, want de thema’s zijn nog steeds actueel. Zo wordt er regelmatig naar Madonna, Lady Gaga en Amy Winehouse verwezen. Als ik dan toch één klein puntje om te zeuren heb dan is het dat ik een volledige versies van La Vie en Rose en Non Je Ne Regrette Rien mis.

4 sterren!

In Bed Met Dietrich en Piaf speelt nog t/m 12 mei in het Zonnehuis te Amsterdam.

Theater Review schreef eerder over deze voorstelling:

Interview met Daniel Cohen en Frédérique Sluyterman van Loo “In Bed met Dietrich en Piaf is een eigenzinnige vriendschap”

Advertenties

Een gedachte over “In bed met Dietrich en Piaf, tegenstelling maakt eenheid

  1. Wij waren er ook gisteravond! Prachtige recensie van een prachtige voorstelling. Zelfde beleving! Sluit mij er helemaal bij aan!! Hoop dat meneer Cohen gelijk krijgt en we in de toekomst meer van zulke stukken zullen krijgen!!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s