Suus begrijpt Annie M.G. wat een talent!

Suzan Seegers is een duizendpoot. Ze begon haar carrière in musicals zoals My Fair Lady, Les Misérables en Urinetown. Ze verloor de finale van Op zoek naar Evita op het nippetje van Brigitte Heitzer, die Seegers naar huis stuurde na haar prachtige vertolking van “’t Is over” van Annie M.G. Schmidt. Hoe mooi is het dat juist Seegers nu in haar derde liedjesprogramma “Suus zingt Annie M.G.” enkel nummers brengt van Nederlands bekendste schrijver. Seegers brengt in dit programma al haar talenten bij elkaar.

Wat: Suus zingt Annie M.G.
Wie: Suzan Seegers
Wanneer: 31 januari 2016
Waar: Theater Het Zonnehuis, Amsterdam
Door: Robin Streppel. Eindredactie: Miranda Bloemheuvel

“Aan een klein meisje,” zingt Seegers ingetogen haar opening liggend op een piano. Ze pakt mij echter pas vanaf “Een kleine zwakke vrouw”. Wat een sublieme tekstintreptatie heeft ze, tevens zingt ze dit prachtnummer uit Heerlijk Duurt Het Langst moeiteloos. Ze wordt de kleine  vrouw met de grootse stem genoemd, maar naast een waanzinnige stem heeft ze een perfecte komische timing. Dit komt in vele nummers tot uiting. “Alleen uit leed” zingt ze als een krachtige operasopraan, maar met een knipoog. Suus begrijpt hoe ze dit soort nummers moet aanpakken. Hetzelfde theatrale aspect maakt de klassiekers zoals “Oorspronkelijk” en “De bij” belevenissen.  Suus doet je weer beseffen hoe prachtig, creatief en actueel het werk van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink nog is. Deze expressieve nummers laten je lachen, maar hebben tegelijkertijd een dubbele lading.

Naast hoog, hard en expressief kan Seegers ook ontroeren. Dit doet ze met de pareltjes die iedereen kent zoals “Vluchten kan niet meer” en “Ik zou je het liefste in een doosje willen doen.” De arrangementen zijn mooi bewerkt, waardoor er andere versies zijn ontstaan dan de originele. Marc-Peter van Dijk is het muzikale brein, die ook achter de vleugel plaatsneemt. Hij laat Seegers vliegen tijdens haar mooie solo’s. Non-stop zingt zij het werk van Annie, zonder onderbrekingen van anekdotes, hierdoor houden ze de energie hoog. Het gevaar schuilt al snel bij een dergelijke voorstelling dat het oubollig wordt, zeker met suffe anekdotes. Regisseur Frans Schraven doet er goed aan dit achterwege te houden. Daarnaast waardeer ik het dat de nummers met spruitjeslucht zoals “Mijn opa”, “Ja zuster, nee zuster” en “De kat van ome Willem” in een medley achter de voorstelling zijn geplakt. Ze horen absoluut bij het oeuvre van Annie M.G., maar zouden de intensiteit uit de voorstelling halen. Nu was Seegers op stoom en zij blijft dit gedurende de anderhalf uur dat ze op het toneel staat.

Seegers slaagt met vlag en wimpel voor haar Annie M.G. tentamen. Ze laat zien dat ze alle kleuren op haar pallet heeft, dus wellicht speelt zij de hoofdrol ooit in één van de mooie producties die het duo Bannink en Schmidt ons achterliet?

Suus zingt Annie M.G. 4 sterren!

IMG_0326
Fotograaf: Melissa Schoemacher
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s