Interview: Linda Veenhuizen. Deel 2

Linda Veenhuizen is vijf jaar actief in het professionele musicalwereld. Na het behalen van haar bachelor Muziektheater aan de Fontys hoge school in Tilburg, vertrok ze naar Wenen. Deze week deel twee, waarin we inzoomen op haar rol in de musical Mozart.

“Uitdaging? Het Weense dialect” 

2014©JulianeBischoff25

Door: Robin Streppel
Foto: Julianne Bisschoff

Je speelt nu in Mozart, deze productie is net in première gegaan. Hoe is de opstart verlopen? Nog leuke anekdotes over de start?
“Mozart heeft 15 jaar geleden al eens in Wenen gespeeld, maar onze versie is een nieuw, met een nieuw decor, nieuw kostuumontwerp en zelfs een paar nieuwe nummers. Het was erg spannend om de eerste keer voor publiek te spelen. Tijdens onze try-outs is er nog veel veranderd. We leerden dan ’s ochtends iets nieuws en ’s avonds moesten we het voor het publiek spelen. Daar ging best wel eens wat fout, maar eigenlijk geen hele rare of noemenswaardige dingen, geloof ik. Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat ik heb die verdrongen heb…”

Waarin zit voor jou de uitdaging in deze voorstelling?
“Ik heb de afgelopen vijf jaar in Duitsland gewerkt, en hoewel ze hier in principe ook gewoon Duits spreken, versta ik verdraaid weinig van het Weense dialect. Dan kan naar de supermarkt gaan al een gigantische uitdaging zijn…! Wat betreft de musical heb ik erg veel zin in het spelen van mijn cover, de barones van Waldstätten. Zij heeft echt bestaan, maar in onze versie is ze meer een soort van beschermengel die Mozart’s genie probeert tot ontwikkeling te brengen. Ze is eigenlijk niet vaak op het podium, maar heeft wel een belangrijke rol in het verhaal. Het is soms bijna makkelijker een personage te spelen die vaker op het podium staat, als iemand die af en toe verschijnt, omdat je concentratie moeilijker vast te houden is, als je tussendoor achter de schermen zo lang moet wachten. Daarnaast is een cover spelen altijd een uitdaging, omdat je maar een paar keer in de maand speelt. Je hebt dus minder tijd “in” de rol te komen.”

Je speelt nu in Mozart, daarvoor in The Phantom en Tanz der Vampire. Vrij klassieke stukken. Hoe komt het dat jij in deze voorstellingen terecht komt?
“Als je een auditie binnen komt, weet de regisseur vaak in 10 seconden of hij je wil hebben of niet. Natuurlijk moet je dan nog goed presteren, maar het blijft vaak een type kwestie. Ik denk dat ik gewoon meer een type ben voor wat klassiekere stukken. Daarnaast ben ik eerlijk gezegd zelf dol op kostuumfilms. Hoe leuk is het dan om zelf dat soort kostuums aan te mogen voor je werk!”

Hoe bevalt Wenen (Mozart speelt hier)? Een stad vol theatergeschiedenis, werkt het daar anders dan in Duitsland?
“Wenen is een prachtige stad, en de musical Mozart speelt er zich ook grotendeels af. Ik vind het daardoor wel heel bijzonder om het in deze stad te spelen. Onze musical begint bijvoorbeeld in paleis Schönbrunn hier in Wenen, met een jonge Mozart die voor de keizerin een concert geeft. Een paar weken geleden stond ik in de originele zaal en dat vind ik toch erg bijzonder. Ook zijn we met de cast naar het huis geweest waar Mozart een aantal jaren gewoond heeft. Dan gaat het allemaal natuurlijk veel meer leven. Qua interesse in theater vind ik het geen groot verschil met Duitsland. In beide landen gaat men erg graag naar het theater en hebben er over het algemeen veel geld voor over. Wat trouwens grappig is om te merken is dat men hier bij het applaus alleen opstaan als ze het ook echt goed vonden. Het was dus een grote opluchting en eer om te zien dat de hele zaal opstond bij onze eerste try-out.”

Volgende week lees je deel drie van het interview met Linda, dan hebben we het over het werken in het buitenland.

Deel 1 van het interview met Linda  klik hier.

Meer info: www.lindaveenhuizen.nl

Een gedachte over “Interview: Linda Veenhuizen. Deel 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s