Mariken de tuin der lusten is intens!

Het Nationale toneel brengt in samenwerking met OPERA2DAY  “Mariken in de tuin der lusten.”Het gezelschap brengt verschillende professionals bij elkaar, zo zijn acteurs Hannah Hoekstra (gelauwerd met een gouden kalf in 2012) en Truus te Selle te zien in deze voorstelling. Tevens zijn er ook operaprofs uit het buitenland, die prachtig geschoolde stemmen hebben. Wat brengt deze kruisbestuiving teweeg?

Wat: Mariken in de tuin der lusten
Waar: Deventer schouwburg
Wie: o.a Hannah Hoekstra, Truus te Sellle en Jill Feldman
Producent: OPERA2DAY i.s.m. het Nationale toneel
Door: Marcel Hulleman (gastreporter) 

1445345927

Intense zang en sterk spel 
De voorstelling vertelt het middeleeuws verhaal over Mariken, die zich zeven jaar inlaat met de duivel, waarna zij tot inkeer komt. Het middeleeuwse aspect komt ruim aan bod in de opera. Er wordt gezongen in het middelnederlands, er worden verscheidene middeleeuwse muziekinstrumenten gebruikt en de muziek zelf is een mix van modern en middeleeuws. De kostuums zijn mooi, het decor is absoluut prachtig en vooral heel sterk in zijn eenvoud. De zang is zuiver en intens. Het spel is goed en sterk.

Traagheid
Wat wellicht bij het stuk hoort is de traagheid van veel scènes. Hierdoor zakt de interesse af en toe weg. Doordat scènes vrij lang duren is er geen ruimte om het verhaal in kleine stappen te vertellen. Het verhaal is daarom soms van de hak op de hak. Er worden grote sprongen gemaakt en dit zorgt af en toe voor wat onduidelijkheid.

Sterk is  het wagenspel! Joop Keesmaat is sterk als verteller, met zijn prachtige stem weet hij  te boeien van begin tot eind. Wat een acteur en verteller! Hij weet in één seconde de aandacht van zich af te leiden naar de poppen. Naast professionele acteurs spelen lokale amateurs mee in  deze voorstelling als figurant. Een voorbeeld is hiervan een viertal figuranten, die in het midden van acte één dood neerstorten en tot het einde van de acte levenloos bleven liggen. Daarnaast vervult Cappella Amsterdam een grote rol in de vocale ondersteuning, dit geeft de voorstelling veel volume!

Opera 2 day zet met weinig middelen een grootse voorstelling neer! Het is mooi dat de aparte werelden van toneel en opera één worden.

Foto: Deen van der Meer

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=aQsmj5eE3Ko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s