Ellen ten Damme: Je voelt je thuis bij Ellen

Ellen ten Damme is een rasartiest, die regelmatig met haar eigen voorstellingen door het land reist. Ze heeft wel iets van een zigeuner benoemt ze in haar nieuwe voorstelling; Thuis bij Ellen. Ze is namelijk nooit thuis, maar samen met haar tamme Ekster reist ze van theater naar theater. Ellen benoemt ook dat ze een rommeltje thuis heeft, iets wat ook kenmerkend is voor haar chaotische voorstelling.

Wat: Thuis bij Ellen
Wie: Ellen ten Damme
Wanneer: 10 oktober 2015
Waar: Theaterhotel Almelo
Door: Robin Streppel

Veelzijdigheid
Ellen komt op in een kimono en situeert haar huiskamer, waarbij direct de vierde want doorbreekt. Direct contact met haar publiek en met Arie, haar ekster. Ellen is een Marlene Dietrich, maar tegelijkertijd zingt ze moeiteloos hedendaagse muziek zoals haar eerste showstopper; “Ich liebe wie du lugst” een Duitstalige remake van Rihanna haar bekendste nummer. Dit benaderd haar veelzijdigheid, maar daarna blijven grote powernummers uit. Het zijn de Nederlandse en Duitse luisterliedjes, waar het publiek van weg zwijmelt. Toch mist deze voorstelling wat dynamiek, er is weinig variatie in de opeenvolging van nummers. Soms heb ik de behoefte om opgeschut te worden, dit lukt ten Damme deels. Ze heeft leuke monologen tussendoor, die ver van de werkelijkheid staan. Ze lijkt soms niet helemaal van deze planeet, waardoor ze je blijft boeien. Daarnaast zet ook nog even haar geheime wapen in; turnen in een nummer over haar vroegere turnidool!

Chaos is kracht
Het rommeltje zoals Ellen haar huis aanduidt, is ook duidend voor haar voorstelling. Er mist zoals het vaak is bij one-womanshows duidelijke lijn. Het is iedere keer een liedje met een nummer, maar die chaos maakt het ongedwongen en relaxt. Tegelijkertijd behoudt ze haar energie, wat heerlijk is om te voelen. Als Ellen hiermee wil aanduiden hoe zij in het leven staat, dan is het gelukt. Met een regisseur als Ruut Wiessman kan ik me voorstellen, dat dit een bewuste keuze is. Ondanks de chaos, laat Ellen je de hele avond thuis voelen. Los van haar prachtige stem overlaad ze je met andere talenten, zoals het spelen van piano en viool. Ellen maakt kunst en dat is emotie, wat direct binnenkomt. Ze houdt de gehele avond zonder problemen haar publiek vast.

Ellen is gastvrij en laat je een avond een kijkje in haar keuken nemen.
4 sterren.

Theaterreview schreef eerder over Ellen ten Damme:
1: Het kanaaloevers genieten van performance Ellen ten Damme

Deze foto's mogen alleen gebruikt worden in combinatie met artikelen over de show
Deze foto’s mogen alleen gebruikt worden in combinatie met artikelen over de show “Thuis bij Ellen”
Dit beeld is niet rechtenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s