Sfeerverslag: De Tweeling

De Tweeling is het bekende boek van Tessa de Loo, internationaal bekend. De film is eveneens geroemd. Tel hierbij de gevierde leden van het creatieve team bij op en je hebt een succes? Theaterreview nam een kijkje bij de eerste try-out in het Amsterdamse de La mar. Vol verwachting hoorde wij de speech van Joop van den Ende als inleiding van de voorstelling. De bevlogenheid van deze “mistermusical” is aanstekelijk. Hij is nog betrokken als senior-producer bij dit stuk, maar hij heeft verder een stap terug gedaan. Ook deze betrokkenheid van de meester him-self accentueert de grootsheid van deze voorstelling.

Dit is een sfeerverslag, geen review of recensie.Binnen een try-out is een voorstelling nog in de opbouwende fase.

Wat: De Tweeling (try-out
Wanneer: 2 oktober
Waar: Het La mar theater, Amsterdam
Wie: Rosa da Silva, Hanna van Vliet, William Spaaij en Anouk van Nes
Door: Robin Streppel

Veelbelovend creatief team.

Met het creatieve team van “Hij gelooft in mij” is Stage Entertainment de uitdaging aangegaan om een musical te maken van de Tweeling. Hiervoor is de film of het boek geen blauwdruk, want er zijn wezenlijke verschillen. Zo zijn de zussen niet 60 als ze elkaar ontmoeten, maar een stuk jonger. Regisseur Ruut Weismann heeft gekozen voor een rustig toneelbeeld met projecties. Vergelijkbaar met eerdere stukken over de oorlog (Anne en Soldaat van Oranje). De ensemble scènes zijn indrukwekkend door de bewegingen en het toneelbeeld is mooi. De muziek van Ilse Delange en JB Meijers is eenvoudig, sterk en verre van het geijkte musicalpad. Wellicht iets te veel van het zelfde, maar in de setting past het perfect.

Geen musicalmeisjes
Een goede keuze van het artistieke team is dat ze net als in “Hij gelooft in mij”, niet gaan voor de bekende musicalnamen. Er zijn acteurs gecast, die het geheel een rauw randje geven. Geen geschoolde klassieke stemmen, maar puurheid. Voorbeelden hiervan zijn hoofdrolspelers Rosa da Silva en Hanna van Vliet, die de titelrol vertolken. De ontwikkeling die  deze rollen doormaken is prachtig en je gelooft ze ieder moment. William Spaaij  als David is geweldig! Hij staat met zo veel bravoure en met gemak op de planken, alsof het hem geen enkele moeite kost. Fijn om zulk vakmanschap te aanschouwen. Zijn solo is een shownummer voordat hij wordt ingerekend door de SS, juist deze tegenstrijdigheid tot het moment komt binnen. Het ensemble is ook rijk aan ervaren acteurs, die echt ten dienste staan van dit stuk. De ervaring van de acteurs zie je terug en hoor je terug in de ensemblenummers en koorzang. In tijden dat er in ensembles vooral wordt gewerkt met stagairs is het fijn om Kristen Denkers en Anouk van Nes twee kleine bijrollen te zien spelen.

Werk aan de winkel
Stage Entertainment heeft flink geïnvesteerd in deze voorstelling. Toch lijkt het alsof het nog niet loopt zoals het zou moeten lopen. Het stuk is traag en heeft nog vreemde overgangen. Daarnaast raakte het stuk mij pas in de tweede acte, dat terwijl ik van het begin tot het eind geboeid was. Van een dergelijk verhaal verwacht ik dat het mij eerder emotioneel pakt.

Omdat het een try-out betreft geen sterwaardering.

Foto: Stage entertainment.

Een gedachte over “Sfeerverslag: De Tweeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s