Billy Elliot, Adembenemend

Billy Elliot

Wanneer: 25 juli 2015.
Waar: Het Circustheater, Scheveningen.
Wie: Svenno van der Kleij, Frederique Sluyterman van Loo en Irene Kuiper.

Maanden na de premiere zag ik eindelijk Billy Elliot in Scheveningen. Jaren terug zag ik de voorstelling in Londen. Nu is hij eindelijk te zien in Nederland, waarbij het niveau van de kinderen een knelpunt leek. Stage Entertainment begon al vroeg met het trainen van de jongens op de zogenaamde Billy Eliot sCool. Dit wierp zijn vruchten af, want er is een pool van 5 Billys, waarvan deze maand een wisseling zal plaats vinden. Svenno van der Kleij had vanavond de eer om het jochie uit een mijnwerkersgezin neer te zetten. Billy Eliot groeit op in Engeland in een mijnwerkersmilieu, boksen dat hoort hij als jongen te doen. Billy komt met ballet in contact, waaruit een grote passie ontstaat. Zijn talent zorgt ervoor dat hij wordt toegelaten op de  Royal ballet acedemy in Londen. Dit gaat niet zonder slag of stoot….. Svenno is een groot talent, een kleine leading man! Hij danst intensief en zingt aardig, dit laatste is minder van belang. Hij bewijst dat Nederland zich kan meten aan het niveau van broadway  en West End, betreft de kindercast!

Mrs Wilkinson is de strenge balletjuf die les geeft in de bokschool. Zij ontdekt het talent van Billy en stuurt hem de juiste richting in. Ze is streng en hard, maar heeft een diepere laag. Frederique Sluyterman van Loo (alternate van Pia Douwes), legt deze diepere laag mooi bloot. Ze heeft namelijk ook haar warme kant. Frederique zet deze volkse vrouw geloofwaardig neer. Haar spel is van grote klasse en doet snel vergeten dat La Douwes niet op het toneel stond. Frederique straalt in haar solo’s “Schijn” en “Elastieke benen.” Mooi om haar weer in een grote rol te zien!

Billy Eliot heeft naast de bovenstaande dragende rollen ook erg leuke bijrollen. Zij voorzien het van een gouden randje. Irene Kuiper (understudy), speelt weergaloos als de Oma van Billy. Ze heeft een perfecte komische timing en je gelooft dat ze aan het hoofd staat van een Engels gezin. Haar accent in de verzonnen taal (Martine Bijl) is meesterlijk. Het is  een zeer goede zet dat er rijpere acteurs in het ensemble zitten. Zo voorkomt Stage entertainment dat een 25 jarige een oma speelt van 70.  Daarnaast is Dennis Willekes als Mr Braithaite erg komisch, tijdens het nummer “Elastieke benen” heeft hij de lachers op zijn hand. Liss Walravens (understudy)  speelde vanavond de moeder van Billy, haar warme en liefdevolle stem deed je een traantje wegpinken.

Billy Eliot heeft alles, een lach, een traan. Grote dansscenes die prachtig zijn vormgegeven. Het is een mensenmusical, die puur is. Het zit ontzettend goed in elkaar. De muziek van Elton John is mooi, mooie dansnummers. Mooie ballads en prachtige koorpartijen, waarvan “Solidariteit” en “Wij waren helden” voorbeelden zijn. De choreografie (Peter Darling) zit verbluffend in elkaar, vooral het nummer “Kippevel” laat het publiek naar adem stokken. Tevens alle lof voor Martine Bijl, die een grote klus had aan Billy. Ze heeft een speciaal dialect bedacht, dat het Britse Geordie accent benadert. Het vele gevloek en gescheld vond ik soms goed omgebogen, waarbij wel vaak de term “jezus” wordt benoemt. Ik kan me voorstellen, dat niet iedereen daar van gediend is. Ons stoorde het niet.

Kortom, een topavond uit! Billy Eliot weet je te raken en diep ook! Kleine kritische noot vind ik wel dat er er vier understudies op een zaterdagavond spelen. Graag had ik Pia Douwes gezien, maar Frederique Sluyterman van Loo deed haar snel vergeten. Daarnaast is het gebrek aan Douwes, een reden om nogmaals naar Scheveningen af te reizen!

Sterwaardering: 5 sterren!

billy-elliot-carlos-roy-beusker

Een gedachte over “Billy Elliot, Adembenemend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s